Istraživanje: Svakodnevno konzumiranje crne kafe može da poboljša zdravlje srca

kafa kava 2

Osim dobrog ukusa, jedna od najvećih prednosti konzumiranja kafe je ta što vam pomaže da se razbudite i dobijete više energije. Prema najnovijim podacima, nauka se slaže da kafa ipak nije toliko štetna kao što se prethodno mislilo.

U tri velika istraživanja učestvovalo je više od 21.000 Amerikanaca, a Američko udruženje za bolesti srca (AHA)  utvrdilo je da svakodnevno konzumiranje bar jedne šolje crne kafe može da smanji dugoročni rizik od  srčanog zastoja.

U jednom od istaživanja rizik je bio isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji je piju jednom dnevno. Međutim, oni koji su svakodnevno pili dvije ili više šolja crne kafe smanjili su rizik za približno 30 posto, piše Real Simple.

„Iako nisu u mogućnosti da dokažu uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja ukazuju na to da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčanog zastoja i da ona može da bude dio zdravog načina ishrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti“, napisala je u izjavi Penny Kris-Etherton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Istraživači napominju da se ovo isključivo odnosi na crnu kafu, što znači da dodavanje mlijeka, šlaga ili šećera može da poništi zdravstvene benefite koje navedeni tip kafe može da ponudi. Naravno, ona može i da poveća pritisak i prouzrokuje nervozu i loš san. Ako primijetite da se ovo događa, smanjite broj šolja koje konzumirate svakog dana.

Osim toga, potvrđeno je da način pripreme može da ima važnu ulogu u tome koliko kafa može da bude dobra za vaše zdravlje.

Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu da imaju negativan uticaj. Oni prilikom pripreme mogu da „izostave“ hemijsko jedinjenje koje se nalazi u kafi poznat pod nazivom kafestol, što može da prouzrokuje LDL-holesterol.

„Za zdravo srce uživajte u kafi umjereno. Jedite voće i povrće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode sa niskim udjelom masti“, dodala je Kris – Etherton.

Prethodni članakOpustite se u nekoliko minuta tehnikom disanja protiv stresa
Sljedeći članakU FBiH otvoreno 11 gradilišta vrijednih 1,3 milijarde maraka