vakcine


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Na reprezentativnom istraživanju na bazi uzoraka ljekara koji su primili vakcine protiv koronavirusa, pokazalo se da sve tri vakcine koje su u upotrebi u Srbiji, imaju jako dobar odgovor u vidu stvaranja antitijela, izjavila je predstavnica Instituta za primjenu nuklearne energije Marija Gnjatović.

Ona je za RTS rekla da je preporuka da građani koji žele da provjere formiranje antitijela, to čine najranije dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine te da se brzina formiranja antitijela razlikuje u zavisnosti od vakcine, prenosi agencija Beta.

Prema njenim riječima, najsporije se formiraju antitijela nakon primanja kineske vakcine “Sinofarm”, ali se očekuje i da taj odgovor traje duže, odnosno da antitijela duže ostaju u organizmu.

Što se tiče moguće infekcije između prve i druge doze, Gnjatović je navela da “Pfizerova” vakcina već nakon prve doze pokazuje rezultate u stvaranju antitijela “na nivou neke teže kliničke slike u prirodnoj infekciji”.

Ona je podsjetila da je “između prve i druge doze moguće da se ljudi inficiraju” i pozvala da se poštuju epidemiološke mjere “dok se ne dokaže da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa”.

Gnjatović je rekla da će danas ili sutra početi vakcinisanje “AstraZenecinom” vakcinom protiv koronavirusa, čije su prve količine stigle u Srbiju, jer je ta vakcina odobrena u Evropskoj uniji pa je i procedura za njeno stavljanje u upotrebu u Srbiji brža.