Istraživanje: Za ulazak BiH u Evropsku uniju glasalo bi oko 69 posto građana

Argumenti građana koji ne bi podržali ulazak BiH u EU su povećani troškovi života i poreza, te povećanje birokratije, saopšteno je iz DEI.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, najviše ispitanika, 33 posto, smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma za BiH, a skoro svaki četvrti ispitanik smatra da je to reforma javne uprave.

Prema mišljenju 12,4 posto ispitanika, putna infrastruktura je među oblastima u kojima je postignut najveći napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Visok je procenat anketiranih koji nisu upoznati o trenutnom statusu BiH u procesu integrisanja u EU. Najveći dio njih 45,3 odsto smatra da BiH pregovara o članstvu u EU, dok šest odsto građana zna da BiH trenutno odgovara na Upitnik Evropske komisije.

Dominantan izvor informisanja o procesu integrisanja je televizija posredstvom koje se informiše gotovo 85 posto građana. Većina ispitanika, njih 52,5 posto, smatra da evropski put BiH ima alternativu i ovakvo mišljenje je češće u Brčko distriktu i Federaciji BiH u odnosu na Republiku Srpsku.

Više od polovine ispitanika, njih 51,6 posto, vjeruje da bi najveću korist od integracije BiH u EU imali mladi.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je danas informaciju DEI o istraživanju javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja”.

Klix.ba