Istražuje se lijek koji bi mogao spriječiti teške posljedice koronavirusa

ii
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američka farmaceutska kompanija “Merck Sharp i Dohme” (MSD) objavila je u petak vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u liječenju koronavirusa. To su pokazale kliničke studije.

Prema firmi MSD, u studiji je učestvovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Covidu-19.

Primarni cilj studije bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo. Mjeren je procenat pacijenata hospitalizovanih ili umrlih – od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29 dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 odsto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana – moralo da bude hospitalizovano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385).

Do 29. dana nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još nisu nezavisno provjereni, odnosno verifikovani.

Efikasan samo kod lakših oblika Covida

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u aprilu ove godine MSD je saopštio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizovani – odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebalo bi da se usredsrede na ne-hospitalizovane pacijente.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripa koji je svojevremeno bio precijenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se vjerovatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Efikasan i protiv drugih koronavirusa

Ovaj lijek je zapravo trebalo da bude odobren za liječenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD želi da se što prije prijavi za odobrenje molnupiravira i saopštio je da već postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla da proizvede deset miliona doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija za lijekove SAD-a, američka Vlada planira da kupi 1,7 miliona doza. Berza je već u petak veoma pozitivno reagovala na vijest o uspješnom rezultatu studije.

Šta se još koristi u liječenju Covida?

Do sada je Remdesivir jedini lijek koji je posebno odobren za Covid-19. Ako molnupiravir dobije odobrenje, to bi bila prva ciljana oralna terapija – lijek koji se uzima kao i svaka druga pilula. Remdesivir se mora davati kao infuzija.

U fazi kliničkih ispitivanja se nalaze i drugi lijekovi sa antivirusnim dejstvom. Studije sprovode farmceuske kompanije “Pfizer”, “Atea” i “Roše” i radi se tipu lijeka sličnom molnupiraviru.

Lijek deksametazon (kortizon) samo ublažava simptome i nije usmjeren direktno na Sars-CoV-2.

Terapije antitijelima koje se trenutno nalaze na tržištu moraju se primijeniti odmah – da bi imale optimalan efekat. Međutim, ovi preparati nisu odobreni u Njemačkoj. Upotreba Bamlanivimaba / Etesevimaba i Casirivimaba / Imdevimaba u Njemačkoj je zakonski moguća na osnovu posebnog pravilnika i predstavlja individualni pokušaj terapije.

GODISNJICA
MARKETING