ITALIJA: Conte najavio ublažavanje mjera ograničenja od 4. maja

Podijelite vijest

Italija će objaviti prije kraja ove sedmice svoje planove postepenog ublažavanja restriktivnih mjera uvedenih radi borbe s pandemijom koronavirusa koje će se primjenjivati od 4. maja, saopćio je u utorak premijer Giuseppe Conte.

Mjere blokade, kojima je zatvorena većina italijanskih firmi i spriječile su ljude da napuštaju svoje domove izuzev u neophodnim slučajevima, na snazi su od 9. marta, vršeći golemi pritisak na treću po veličini ekonomiju eurozone.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

– Želio bih da mogu reći: “Dopustimo da se sve otvori. Odmah. Počinjemo sutra ujutru”. Takva odluka bila bi, međutim, neodgovorna. Ona bi omogućila da se krivulja zaraze kreće nekontroliranim putem i poništila bi sve napore koje smo uložili do sada – napisao je Conte na svom Facebook postu.

– Moramo djelovati na osnovu nacionalnog plana (ponovnog otvaranja), koji ipak uzima u obzir teritorijalne posebnosti  – navodi italijanski čelnik.

– Nakon što je vlada zatvorila ekonomske grane koje ne smatra ključnim za lanac snabdijevanja 22. marta, odnedavno su se pojačali pozivi industrijskih lobija da ponovno pokrene neke aktivnosti kako bi spriječili ekonomsku katastrofu.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Conte tvrdi da će se ublažavanje ograničenja realizirati na osnovu opširnih studija i naučnih podataka, “a ne na zadovoljavanju dijela javnog mnijenja ili zahtjeva nekih proizvodnih kategorija, pojedinih kompanija ili konkretnih regija”. 

– Ublažavanje nosi sa sobom realan rizik povećanja krivulje stopa zaraze, i mi moramo biti spremni da suzbijemo taj rast na minimalne nivoe kako bi rizik od novih zaraza bio podnošljiv – dodao je on, prenosi Reuters.


Podijelite vijest