873x400 23
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 20, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Sjeverna italijanska regija Lombardija ponudila je prihvatanje pacijenata oboljelih od Covida iz Njemačke kojima je potrebna intenzivna njega, objavila je u petak potpredsjednica regionalne vlade Leticija Morati (Letizia Moratti).

NER FIT

Na svom Facebook profilu napisala je da su njemačke bolnice u vanrednoj situaciji te da jedinicama intenzivne njege prijeti kolaps.

Osvrnula se i na pomoć Njemačke Italiji u proljeće 2020. godine.

– Smatram primjerenim i našom dužnošću ponuditi Njemačkoj primanje pacijenata u naše bolnice, pružanje smještaja i intenzivnu njegu – napisala je  Morati.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Također je već i naložila općoj upravi za socijalnu skrb u regiji da poduzme mjere u tom pogledu.

Status Leticije Morati
  • Status Leticije Morati
  • Nacionalna agencija za medicinske usluge u regijama prenosi da je u Lombardiji samo četiri posto kreveta na intenzivnoj njezi bilo zauzeto u petak.

    Što se tiče nacionalnog nivoa, šest posto jedinica intenzivne njege je bilo popunjeno. Prošle sedmice pokrajina Južni Tirol primila je dva pacijenta iz Freisinga u Bavarskoj.

    Tokom prvog vala koronavirusa jedinice intenzivne njege u sjevernoj Italiji, posebno u gradu Bergamu u regiji Lombardiji, bile su krajnje preopterećene.

    Fotografije mrtvih pacijenata koje vojnim vozilima odvoze iz grada proširile su se po cijelom svijetu. U to vrijeme, Njemačka je na intenzivnu njegu primila 44 italijanska pacijenta. 

    LIDER