AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Ministarstvo zdravlja Italije saopćilo je kako će od 15. marta deset italijanskih regija ući u tzv. crvenu zonu što podrazumijeva zabranu rada svih privrednih i drugih objekata na području “crvenih” regija.

Kako je naveo premijer Italije Mario Draghi, ova država se trenutno suočava sa trećim valom pandemije te je zbog toga donošenje rigoroznijih epidemioloških mjera neophodno. Također, premijer Italije je iskoristio priliku da se zahvali Italijanima za strpljenje.

“Podaci o broju novozaraženih natjerali su nas da donesemo odluku o rigoroznijim mjerama. Ne želimo ponoviti scenario iz marta 2020. godine”, rekao je Draghi.

Novim mjerama, Italija je crvenim zonama proglasila ukupno 10 od 20 regija u državi, dok su ostale regije ostale u tzv. narandžastoj zoni. Regije koje ulaze u crvenu zonu su Trento, Molise, Emilia-Romagna, Lazio, Lombardija, Pijemont, Veneto, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija te Apulija.

Crvena zona ujedno predstavlja i stepen gdje se poduzimaju najrigoroznije epidemiološke mjere. Jedina italijanska regija koja se nalazi u bijeloj zoni i trenutno joj ne prijeti opasnost od rasta broja slučajeva jeste Sardinija.

Nove mjere u 10 italijanskih regija sprovodit će se od 15. marta pa sve do 6. aprila. U ovom periodu, bit će zabranjena putovanja između regija, dok će restorani, kafići i tržni centri biti zatvoreni. U crvenim zonama bit će zatvoreni i frizerski saloni, teretane.
Pored toga, škole i fakulteti preći će na online način rada, a italijanska vlada zabranila je i privatna druženja u stanovima. Pored ovih mjera, vlasti su naglasile kako na snazi i dalje ostaje policijski sat od 22 sata pa sve do 5 sati ujutro.

Nakon 6. aprila, odnosno za Uskrs, kako su zvaničnici cijela Italija proglasit će se crvenom zonom što bi trebalo spriječiti veća okupljanja građana.

Italija u posljednjih nekoliko dana bilježi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom. Danas je u ovoj zemlji registrovano 26.824 nova slučaja zaraze, a preminulo je 380 osoba.