g 6
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 28, 2021 @ 10:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Kompanije “Google” i “Apple” našli su se u novom problemu s evropskim regulacionim tijelima. Ovog puta je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja u Italiji izrekao kazne kompanijama od deset miliona eura, zbog agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Italijanski regulator je u saopćenju naveo kako navedene kompanije nisu precizirale način prikupljanja i korištenja podataka korisnika svojih usluga. Tvrdi se da sistem dizajniran tako da, kada korisnici tek postavljaju svoj korisnički račun na Googleu, nameće usvajanje uslova i pravila korištenja njihovih podataka.

Izrečena kazna italijanskog regulatora je najviša moguća za ovakve slučajeve. Iz Googlea i Applea su najavili žalbu na donesenu odluku, prenosi “Reuters”.

Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele dijeliti te kako ih se može koristiti – naveli su iz Applea.

Tekst se nastavlja nakon reklame

S druge strane, Google je u saopćenju istakao kako su slijedili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge, te da im omogućuju jasne informacije oko njihovog korištenja.

LIDER