Italijani otkrili koliko dugo traju antitijela za koronavirus

20 1

Antitijela koja mogu da neutrališu novi napad koronavirusa ostaju u krvi najmanje osam mjeseci poslije infekcije, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta i prisustvo osnovnih bolesti, pokazali su podaci studije rađene u Italiji.

Studija je sprovedena u bolnici “San Rafaele” u Milanu u saradnji sa stručnjacima Višeg instituta za zdravlje, tijelom koje savjetuje Vladu Italije.

– Iako se prisustvo antitijela vremenom smanjivalo, pokazalo se da ona uporno opstaju u organizmu. Osam mjeseci poslije dijagnoze, samo tri pacijenta od 162 više nije imalo antitijela – navedeno je u saopćenju bolnice i instituta.

Također, 29 pacijenata koji su učestvovali u studiji je preminulo, ali autori studije na navode razlog smrti.

Ono na čemu, međutim, insistiraju, je da je rano prisustvo antitijela važno za uspešan tretman infekcije. Oni koji ne uspiju da ih proizvedu u prvih 15 dana poslije infekcije vjerovatnije će razviti teži oblik Covida-19.U studiji je učestvovalo 162 pacijenta koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2. Među njima su prednjačili muškarci (67 posto) stari 63 godine koji su zatražili ljekarsku pomoć u hitnoj službi bolnice tokom prvog talasa pandemije u Italiji.

Prvi uzorci krvi uzeti su od njih u martu i aprilu 2020, a posljednji u novembru 2020.

Od 162 pacijenta koji su učestvovali u studiji, 57 posto je imalo osnovnu bolest u vrijeme postavljanja dijagnoze Covida-19. Najčešći su bili hipertenzija (44 posto) i dijabetes (24 posto).