1600x900 1620486410751 LUANA
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Luana D’Orazio, 23-godišnja samohrana majka iz Italije, početkom maja poginula je na radnom mjestu.

Radila je u tekstilnoj firmi Orditura Luana u Pratu, nedaleko od Firence.

Zdrobio ju je veliki stroj te je umrla na mjestu.

Istraga je pokazala da su na kontrolnoj ploči maknuti osigurači koji bi onemogućili ovakav razvoj događaja.

Nije prošla obuku za rad

Nesretna Luana nije bila obučena za rad na ovom stroju, a objašnjene su joj tek osnovne radnje. Nije prošla obuku, a ni položila ispit o sigurnosti na radnom mjestu. U trenutku smrti nije imala zaštitni radni kombinezon, koji je standard.

Istražitelji navode kako je bila pripravnica i da ju je neko morao nadzirati za vrijeme rada. Također, u njenom ugovoru navedeno je kako može raditi samo uz nadgledanje.

Međutim, firma nije zaposlila dovoljan broj radnika koji bi je trebali nadgledati.

Pod istragom je zasad troje ljudi – Luana Coppini, vlasnica firme, njen suprug Daniele Faggi te voditelj održavanja Mario Cusimano.

Sve više ovakvih slučajeva

Luanin slučaj nije jedini. Lokalni mediji javljaju kako je prije samo tri mjeseca na sličan način stradao mladić Luanine dobi.

U drugoj firmi, Textprint, radnici štrajkaju već mjesecima – jednom od njih je stroj odrezao dio prsta.

“Niko nas nije naučio kako koristiti strojeve”, rekao je.

Sve je eskaliralo kad su nepoznati počinitelji ispred Texprinta letvama isprebijali radnike koji su štrajkali, pišu Notizie di Prato.

Iz kompanije se pravdaju.

“Nismo unajmili nikakve zaštitare, nismo nikome rekli da ih tuku. To su, možda, neki naši radnici izgubili strpljenje”, rekli su iz Texprinta.

Prema Tužilaštvu u Pratu, pod vodstvom Giuseppea Nicolosija, Luana D’Orazio ne bi umrla da je firma primijenila zakonske mjere zaštite.

La Repubblica piše kako je Luanin lik ovjekovječen na muralu u rimskoj gradskoj četvrti Pigneto.

“Luana, tekstilna radnica, 22 godine, ubio ju je kapitalizam. Žrtva je izopačene industrijske logike zasnovane na profitu. Nećemo je zaboraviti”, napisali su aktivisti tamošnjeg socijalnog centra na Facebooku uz sliku njena murala.