Italijanska kompanija u BiH treba još 600 radnika: Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom

Podijelite vijest

U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

U proizvodnom pogonu “Calzedonie” u Prijedoru, organizovan je Dan otvorenih vrata a brojni građani iskoristili su priliku da obiđu pogon u Brezičanima.

Razgledali su savremene mašine i prostor gdje se vrši pripremni dio te šivanje ženskih čarapa ovog poznatog italijanskog brenda.

ČITAJ JOŠ:  Šaran i som donose plate radnicima

U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

“Radim u ‘Calzedoniji’ preko tri godine. Operater sam na TC-u, odnosno vršenju pripreme za šivaonu. Pravimo veliku količinu, da bi šivači mogli da šiju čarape. Zadovoljna sam platom, vikend nam je slobodan i imamo četiri kolektivna godišnja u godini dana”, rekla je za Prijedor24.com Zorica Jojić.

Francesco Ruffoli, direktor “Calzedonia” za BiH, rekao je da su organizovali Dan otvorenih vrata s ciljem prezentovanja firme i onoga čime se bave, ali i zbog zapošljavanja novih radnika.

ČITAJ JOŠ:  U 2023. godini u Federaciji BiH najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari i varioci

“Bavimo se šivanjem ženskih čarapa. Imamo dvije faze proizvodnje. Prva je u potpunosti automatizovana, a druga faza je završni proizvod, sašivene čarape koji dalje ide na obradu. Sirovina nam dolazi iz Italije i jedan dio iz Hrvatske. Cilj nam je da zaposlimo još radnika, koji su nam potrebni, a nudimo dobre uslove”, rekao je Rufoli.

“Calzedonia” u Prijedoru trenutno zapošljava 440 radnika, a potrebno im je još 600.

U Bosni i Hercegovini imaju još tri proizvodna pogona: jedan u Novom Gradu / Bosanski Novi i dva u Novoj Topoli. Ova italijanska kompanija raspolaže sa pet hiljada prodajnih objekata u 43 zemlje svijeta.