Italijanske vlasti zabranile ulazak kruzerima u historijsko središte Venecije

Italijanske vlasti su u srijedu donijele odluku o zabrani ulaska kruzera i većih brodova u historijsko središte Venecije. Državni ministar kulture istakao je da je odluka uslijedila kao odgovor na zahtjev UNESCO-a.

U srijedu su se italijanski ministri složili da veliki kruzeri i brodovi koji prevoze kontejnere više neće moći ući u gradski kanal Giudecca koji vodi do Trga Svetog Marka.

Veliki brodovi sada će morati pristajati u gradskoj industrijskoj luci dok se ne nađe trajno rješenje. Ministar kulture Dario Franceschini pozdravio je ovaj potez koji je opisao kao “ispravnu odluku koja se čeka godinama”.

Kritičari tvrde da brodovi uzrokuju zagađenje i nagrizaju temelje grada koji zbog toga pati od redovnih poplava.

Kruzeri trenutno ne mogu ući u Veneciju zbog ograničenja koronavirusa, ali upravo se njihovom odsustvu pripisuje poboljšanje kvaliteta vode u lagunama.

Pritisak da se usvoji zabrana za velike brodove porastao je nakon 2019. godine kada je kruzer udario u luku, ranivši pet osoba. Međutim, nije pronađeno trajno rješenje.

Prethodne inicijative za zaustavljanje prometa kruzera takođe su propale. Vlada je 2013. godine zabranila ulazak brodovima težim od 96.000 tona, ali je zakon kasnije poništen.

Drugi planovi za preusmjeravanje kruzera iz središta Venecije najavljeni su 2017. godine, ali nikada nisu u potpunosti provedeni.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakUlje čajevca je dobro za tretman kožnih infekcija, ali otrovno ako se proguta
Sljedeći članakNike predstavio “održivu” kolekciju kupaćih kostima napravljenu od recikliranih materijala