Italijanski naučnici: COVID-19 sporo mutira, vakcina će dugo biti efikasna

Podijelite vijest

Trenutno ne postoji određeni lijek koji bi mogao da izliječi korona virus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu.

Ovo otkriće ukazuje na to da kada lijek bude pronađen on može biti od pomoći tokom dužeg perioda.

U istraživanju u kom su učestvovala dva nezavisna tima iz ove zemlje, upoređeni su primjerci virusa na početku epidemije sa novijim primjercima.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

“Mogli smo očekivati desetine novih mutacija nakon toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima jako stabilan RNK, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vijest za razvoj vakcine jer nagovještava da bi efikasnost vakcine mogla da bude trajna, najvjerovatnije duži niz godina”,  kaže profesor Stefano Menzo, načelnik Odjeljenja za virusologiju na Univerzitetskoj bolnici Ankona.

Doktorica Maria Rosaria Capobianchi sa italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti “Lazzaro Spallanzani” rekla je da je ovo veoma važno za naučnu zajednicu u borbi protiv korona virusa, ali je istakla i da je potrebno još istraživanja.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

“Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucioni put korona virusa”, kaže dr. Capobianchi .

FOX NEWS


Podijelite vijest