Italijanski pilot proletio tunelom u Istanbulu brzinom od 245 kilometara na sat

2 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

talijanski pilot Dario Kosta (Costa) u subotu je izveo nevjerovatan let tako što je avionom proletio kroz dva cestovna tunela na autoputu u četvrti Talatalca u Istanbulu brzinom od čak 245 kilometara na sat u manje od 44 sekunde, javlja Anadolu Agency (AA). Ovim letom Kosta je oborio svjetski rekord u najdužem letu avionom kroz tunel.

– Od polijetanja do izlaska iz drugog tunela, prešao je 2,26 kilometra za manje od 44 sekunde, postigavši brzinu od 245 kilometara na sat. Ovim je Dario Kosta postavio Ginisov svjetski rekord plus još četiri – objavio je Red Bull na svojoj internet stranici.

Kosta, 41-godišnji profesionalni pilot i kaskader ima više od 20 godina letačkog iskustva, a upravljao je s više od 60 modela aviona te je od 5.000 sati letenja čak pola proveo izvodeći razne akrobacije. Ovo je bio njegov najzahtjevniji let u kojem je učestvovao tim od više od 40 ljudi te je bio direktan rezultat više od godine priprema i korištenja specijalne tehnologije. Cijeli projekat provodio se u tajnosti.

Tunel kroz koji je ovaj pilot proletio, prvenstveno je sagrađen za cestovni saobraćaj, a koristi se od marta 2020. godine.

– Nikad u životu nisam letio tunelom niti je to bilo ko dosad napravio tako da mi je iznad glave bio ogroman upitnik – hoće li se sve odvijati prema planu? Za mene je ovo ostvarenje snova – izjavio je Kosta nakon ovog krajnje izazovnog poduhvata.

GODISNJICA
MARKETING