Italijansko istraživanje: Mobilni telefoni prenose zarazu

20200917105206 621792

Mobilni telefoni mogu prenositi korona virus, sugeriše istraživanje koje je provedeno na italijanskom univerzitetu “Tor Vergata” u Rimu.

Istraživači, pod rukovodstvom profesora Dzanloreto D”Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odjeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istrazivanje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odjeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne mijenjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

“Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odjeljenjima gdje su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima”, rekao je profesor Dzanloreto D”Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima sirenja zaraze od kovida19, rezultati ovog istrazivanja su vazni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.