Ivajlo Petev: Kako me spasio kapiten Džeko

Selektor naše fudbalske reprezentacije Ivajlo Petev (Ivaylo) u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ najavio je start Lige nacija, odnosno utakmice protiv Finske (4. juni, Helsinki), Rumunije (7. juni, Zenica), Crne Gore (11. juni, Podgorica) i Finske (14. juni, Zenica).

Stav kapitena

– Spisak ću saopćiti u srijedu, 25. maja, rekao je selektor Petev, kojem je ovo bio prvi intervju za bh. medije još od martovskih prijateljskih utakmica.

– Na njemu će biti većina reprezentativaca koji su i do sada dobivali pozive. Pred nama su četiri utakmice u kratkom periodu, tako da će spisak biti malo duži. Junski termin je najnezgodniji, igrači su istrošeni, i fizički i psihički, ali tu ništa ne možemo promijeniti. Naš glavni cilj je da sakupimo snage i motivacije te odradimo posao kako treba – kazao je Petev.

Hoće li biti iznenađenja na spisku?

– Teško mi je to tako reći. Svaki igrač koji dobije poziv to je zaslužio. No, otkrit ću vam da će biti i novih imena. Nemojte me sada pitati kako se zovu ti igrači.

Copy

U jeku medijskih kritika, ali i negodovanja bh. javnosti i navijača, uz Vas je čvrsto stao kapiten Edin Džeko i biranim riječima govorio o Vama. Vaš komentar?

– Prva stvar, napada je bilo uvijek, s razlogom ili bez razloga. Ne mogu utjecati na to. A što se tiče stava našeg kapitena i kako ja to komentiram, svi mi znamo sve o Edinu. I kakav je igrač, ali, prije svega, kakav je čovjek.

Džekin stav da je selektor Petev, između ostalog, jedan od najboljih selektora koje smo imali sigurno je utjecao i na čelnike Izvršnog odbora NSBiH, koji su bili najavili analizu Vašeg izvještaja…

– Kad to izjavi vrhunski igrač, koji je radio s vrhunskim trenerima, to mi puno znači. To je neka ocjena mog rada… Uglavnom, mislim da smo napravili dobru atmosferu u ekipi, ali i dobru saradnju. Svakom igraču sam dao do znanja, bez obzira na to je li starter ili nije, da je bitan. To mi je bio glavni cilj. Jer, kad imaš to u ekipi, bit će i dobrih rezultata.

Popravni ispit

Znači, nema razloga da sumnjamo u kapitenove riječi?

– Uvijek kažem ono što mislim. Mislim da je sve što kažem realnost, istina.

Može li se naša reprezentacija dokazati na popravnom ispitu?

– Moramo i možemo. Vrlo je bitno da u predstojećim utakmicama budemo pravi, na svom nivou. Ako bude tako, možemo pobijediti svakoga. Sve zavisi od nas. Očekivanja su, kao i uvijek, velika. Zajedno smo već više od godinu, znam i ja šta igrači mogu, kao i oni šta ja tražim od njih. Jednostavno, moramo biti zreli. Finci, Rumuni, Crnogorci i mi smo tu negdje, te ponavljam – sve je do nas i u našim rukama.

Poruka navijačima?

– Siguran sam da će oni uvijek biti uz nas, kao što su to pokazali i do sada. A mi ćemo pokušati sve da vratimo njihovo povjerenje

Ogroman ulog

Kako ste vidjeli finalnu utakmicu Kupa BiH Sarajevo – Velež 0:0 (3:4 penali)?

– Prije svega, moram istaknuti prelijep ambijent na stadionu. Moram pohvaliti navijače oba kluba… S obzirom na važnost utakmice i kvalitet igre, znam da je preteško igrati takve i slične utakmice. Ulog je bio ogroman, i trofej i plasman u Evropu. Sarajevo je bilo bolje u prvom poluvremenu, a u nastavku je Velež uspostavio ravnotežu te, kako je utakmica odmicala – postajao i dominantniji. Sarajevo je propustilo tri-četiri izgledne prilike, a fudbal je takav, kad ne zabiješ, slijedi kazna. Gol je najbitniji.

Avaz

Prethodni članakNermin Šehović, šef Detašmana FUP-a u Zenici: Zašto sam se prijavio na konkurs za glavnog tužioca
Sljedeći članakKarleuša mami uzdahe: “Topiš beton koliko si vrela”