Portal 072info

Ivan Đikić: Ruska vakcina čini se impresivnom, treba se vakcinisati i protiv gripe

ivan djikic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić komentarisao je trenutni razvoj pandemije koronavirusa, ali i razvoj istraživanja o ruskoj vakcini koja je uzburkala cijeli svijet.

“Svijet je blizu vakcine. Imate osam vakcina koje napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, čak i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošle sedmice objavljeni su u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana”, kazao je Đikić za Novu TV.

Dodao je i kako je dobro to što se dogodilo u Oxfordu jer se radi vrlo kritično.

“To pokazuje povjerenje u sistem i vjerujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će ta vakcina biti djelotvorna i da neće biti štetna”, kazao je.

Poručio je da je svakako važno i vakcinisanje protiv gripe.

“Treba vakcinisati i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu koronavirusom”, istaknuo je.

On kaže i kako povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju Hrvatsku u dobrom svjetlu u Evropi. Kad je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene.

“Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenju podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnom kao što i jeste”, rekao je.

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to zavisi od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne.

“Moramo biti oprezniji i kritičniji”, kaže.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

5 glavnih zabluda o koronavirusu

072info.com

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

072info.com

U BiH 79 novozaraženih i osam preminulih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)