Ivan Đikić, stručnjak svjetskog glasa o “Pfizerovoj” vakcini

Ivan Đikić, stručnjak svjetskog glasa o “Pfizerovoj” vakcini

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić, komentirajući jučerašnju informaciju da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila „Pfizer” i “BioNTech” vakcinu za upotrebu u Evropskoj uniji, rekao je za „Avaz“ da je riječ o izrazito dobroj informaciji.

Građani BiH

Kako kaže, Agencija za lijekove vodila se isključivo naučnim podacima. Kako je jučer objavljeno, očekuje se da Evropska komisija da odobrenje te otvori put milionima doza vakcina koje će “Pfizer” dostaviti u svih 27 zemalja članica EU.

– Vrlo je važno da je na temelju znanstvenih podataka potvrđeno da je cjepivo djelotvorno i da nema štetne posljedice koje bi bile opasne za širu populaciju. Na temelju toga, sada je širom Evrope otvoren put za cijepljenje, to znači da će vjerovatno biti omogućeno i građanima BiH, koji će moći nabaviti vakcine – kaže Đikić.

Tvrdi da je „Pfizer” vakcina pokazala više od 90 posto djelotvornosti, odnosno da je 90 posto onih koji su primili vakcinu i bili u kontaktu s virusom momentalno zaštićeno.

Kvalitet vakcine

– Samo mali broj pacijenata koji su primili cjepivo mogli su biti inficirani, što dokazuje kvalitet vakcine – istakao je Đikić.

U susjednu Hrvatsku vakcine dolaze, kako se najavljuje, već ove subote, a vakcinacija u svim zemljama Evropske unije počinje 27., 28. i 29. decembra.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica