Ivana Korajlić: Ovo je igranje sa građanima, sistemom i državom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Dolazimo u opasnu situaciju u kojoj se u pitanje dovode i održavanje izbora, i kompletan institucionalni sistem u BiH, upozorava Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH komentirajući izostanak odluke Vijeća ministara BiH kojom bi se osigurala sredstva za opće izbore u oktobru.

– Uvijek preovladavaju specifični stranački interesi, bez obzira kako se to želi predstaviti, kroz poštivanje zakona, legitimnosti, konstitutivnosti ili bilo čega. Vidjeli smo na koji način se opstruirala izborna reforma koja je propala. TI BiH je od početka tog procesa upozoravao da će ključno pitanje biti održavanje izbora i osiguravanje sredstava za izbore. Ovo je sada igranje i sa građanima, i sa državom, i sa sistemom, bez obzira na to šta bili argumenti – kazala je Korajlić za “Avaz”.

Propisi jasni

Zakonski propisi su jasni, a vrlo je opasno doći u situaciju da se izbori ne održe.

– Mi već neko vrijeme imamo osporavanje legitimiteta institucije CIK BiH, prije svega od HDZ-a i SNSD-a, a cijeli pokušaj ove blokade finansiranja izbora je prije svega na HDZ-u – ističe Korajlić.

Dodaje da se praznine u zakonskom okviru, koje omogućavaju blokade, trebaju riješiti kroz izbornu reformu.

– Sad, kad je prošlo vrijeme za izmjene izbornog zakona, kad se to više ne može raditi jer izbori su raspisani, ključno je da se usvoji budžet, da se na bilo koji način osiguraju sredstva za održavanje izbora. Međutim, kao i u svemu ostalom, imamo izgovore na osnovu nekih proceduralnih stvari iako je šteta mnogo veća ukoliko se blokira finansiranje i održavanje samih izbora – kazala nam je Korajlić.

Pritisci i zloupotrebe

Na pitanje šta da očekujemo tokom samog izbornog procesa kada se već sada grubo krše precizno definirane zakonske odredbe, Korajlić kaže da možemo očekivati ogroman broj nepravilnosti i zloupotreba i u predizbornoj kampanji, ali i tokom izbornog dana.

– Možemo očekivati pritiske na CIK, zloupotrebe, pritiske na birače … vidjeli smo to i na prethodnim izborima, ali te prakse postaju sve učestalije. Pozitivno je što je CiK donijela određene podzakonske akte koji bi trebali unaprijediti bar jedan dio, ali u ovakvoj atmosferi stvaranja sukoba, konflikata, polarizacije u društvu, sigurno ćemo imati jako ružnu predizbornu atmosferu i mnogo gore zloupotrebe od onih koje smo vidjeli u prethodnim izbornim procesima – ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Avaz