i 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, kazao je politička kriza u BiH mnogo dublja i složenija nego što se misli. 

FIXGEHALT

– Tako laka i pojednostavljena rješenja nisu moguća. Iskren da budem, ne vjerujem da će ministri iz RS-a doći na tu sjednicu i donijeti tu odluku – kaže Ivanić.

Govorio je i o svojim očekivanjima u vezi učestvovanja članova Vijeća ministara iz RS-a u donošenju nove odluke o privremenom finansiranju. Sve to ima veze sa isplatom plata za više od 20 hiljada zaposlenih u institucijama BiH. 

-Mislim da je pristup koji se odvija oko ove krize koja je trenutno prisutna, previše prejednostavljena. Shvatio sam da postoje dvije varijante izlaska iz ove krize koje se dominantno razvijaju u međunarodnim institucijama i u političkoj javnosti u Sarajevu. To su da će Vučić sa jedne strane ubijediti Dodika, što mislim da neće. A sa druge strane da će pritisak zbog plata biti dovoljno velik da natjera Dodika da odustane – dodaje Ivanić.

LIDER

Ivanić smatra da i moguća varijanta sa platama može da ode u potpuno drugom pravcu gdje Milorad Dodik može donijeti zakon i reći – Ljudi iz RS-a u institucijama BiH bit će plaćeni iz budžeta RS-a.

– To je jedan od mogućih ishoda – kaže Ivanić.