Ivanić: Kriza u BiH je mnogo dublja nego što se misli

i 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, kazao je politička kriza u BiH mnogo dublja i složenija nego što se misli. 

– Tako laka i pojednostavljena rješenja nisu moguća. Iskren da budem, ne vjerujem da će ministri iz RS-a doći na tu sjednicu i donijeti tu odluku – kaže Ivanić.

Govorio je i o svojim očekivanjima u vezi učestvovanja članova Vijeća ministara iz RS-a u donošenju nove odluke o privremenom finansiranju. Sve to ima veze sa isplatom plata za više od 20 hiljada zaposlenih u institucijama BiH. 

ČITAJ JOŠ:  I Dom naroda PFBiH traži da se zabrani ulazak u BiH bez negativnog PCR ili antigenskog testa

-Mislim da je pristup koji se odvija oko ove krize koja je trenutno prisutna, previše prejednostavljena. Shvatio sam da postoje dvije varijante izlaska iz ove krize koje se dominantno razvijaju u međunarodnim institucijama i u političkoj javnosti u Sarajevu. To su da će Vučić sa jedne strane ubijediti Dodika, što mislim da neće. A sa druge strane da će pritisak zbog plata biti dovoljno velik da natjera Dodika da odustane – dodaje Ivanić.

Ivanić smatra da i moguća varijanta sa platama može da ode u potpuno drugom pravcu gdje Milorad Dodik može donijeti zakon i reći – Ljudi iz RS-a u institucijama BiH bit će plaćeni iz budžeta RS-a.

ČITAJ JOŠ:  Hrvatska će primiti 20 Afganistanaca

– To je jedan od mogućih ishoda – kaže Ivanić.

GODISNJICA
MARKETING