Portal 072info

Iz Agencije za rad tvrde da imamo viška medicinara!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Deset medicinskih radnica iz Sarajeva, po direktnom izboru Hans-Jirgena Štopora (Hans-Jurgen Stopor), šefa odjela klinike Memingen, otići će u Njemačku i nastaviti raditi.

Ista pitanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Epilog je to posjete doktora Štopora Sarajevu, odnosno Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Prije toga boravio je u Srbiji. Zanimljivo je da je ovo prvi put da predstavnik jedne klinike iz Njemačke dođe u BiH kako bi direktno obavio razgovore s potencijalnim kandidatima. Poznato je da Njemačkoj u velikom broju nedostaje medicinskog kadra.

Zanimljivi su uvjeti koje je Štopor nudio. Klinika u Memingenu ima i Dom za medicinske sestre, u kojem jedna soba košta 120 eura mjesečno. Klinika je čak kupila i stanove u koje se njegovatelji i sestre kasnije mogu useliti. Mjesečna plaća medicinske sestre je 2.800 eura bruto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I dok su strani poslodavci promijenili taktiku pa direktno dolaze po radnu snagu u BiH, bh. institucije samo konstatiraju brojke i vode crnu statistiku. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ), u posljednjih šest godina iz BiH su otišle 4.793 medicinske sestre i tehničara!

Prema istim podacima, od januara do 13. maja ove godine na rad u inozemstvo je otišlo njih 241. Zanimljivo je, također, da iz Agencije ističu da imamo viška medicinskog kadra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u zapošljavanju naših građana u inostranstvu samo za ona zanimanja kojih imamo viškova na evidencijama nezaposlenih u BiH, a prema posljednjim podacima, broj medicinskih sestara na evidencijama nezaposlenih iznosi oko 7.500. Također, i pored navedenog programa zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, broj ovih osoba na evidencijama povećao se u posljednjih pet godina – kazao je za „Avaz“ Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću ARZ-a.

S druge strane, Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao nam je da je nedostatak medicinskih sestara i tehničara, kao i ljekara, sve ozbiljniji problem kojem se rješenje ne nazire.

Bolji status

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je strašno da nadležni gledaju kako nam medicinski kadar ide iz BiH. Njihov odlazak je nenadoknadiv, kao i odlazak ljekara. Bojim se šta će se desiti ako se ovaj trend ne zaustavi. Mi smo kao Sindikat 2018. godine zaustavili bili te odlaske. Međutim, ljekari su ostali bez kolektivnih ugovora, sada imaju neriješen status. Sve su glasnije priče da treba ići iz BiH. Naši doktori, medicinske sestre, tehničari odlaze tamo gdje su bolje plaćeni. Ako se ovako nastavi, pitanje je šta će biti s građanima ove zemlje. Vrijeme je da vlasti reaguju i ovim ljudima daju bolji status, jer su zdravstveni radnici našoj zemlji potrebni kao i Njemačkoj – kaže dr. Zaid.

Kravić: Pitaju šta i kako radimo 

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić potvrdio je za „Avaz“ da je cilj posjete kolega iz Njemačke potraga za radnicima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Oni su došli kod nas da vide šte se radi, kako se radi i koja je obaveza naših sestara. Njih zanima samo šta rade da bi vidjeli koliko se sve to može implementirati u Njemačkoj te koliko naše sestre znaju o stvarima koje se rade u Njemačkoj – otkrio nam je Kravić.

AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME