Iz BiH najviše se izvoze maline, kupine i kornišoni

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Proizvodnja voća i povrća u BiH smanjena je lani za 35 posto zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su obilježile prošlu godinu. Izjavila je to direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Dodatna ulaganja

Predstavljajući godišnji izvještaj o stanju u Sektoru voća i povrća, Lalović je istaknula da je riječ o prosperitetnom sektoru u kojem su potrebna dodatna ulaganja.

Prema njenim riječima, vremenske neprilike zaustavile su prošle godine raniji konstantan rast u ovom sektoru pa je zabilježen pad uvoza voća i povrća za 17 i izvoza za 8 posto.

ČITAJ JOŠ:  Srebreničko selo Osmače je prvo u BiH koje ima solarnu rasvjetu

– Iz BiH se najviše izvoze maline, kupine i krastavci kornišoni, a tradicionalno je najveći izvoz u Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku – rekla je Lalović.

Dodala je da očekuje da će značajan podsticaj dati najavljeno zeleno svjetlo za izvoz krompira iz BiH.

Pohvalila je pomoć koju pruža Švicarski program za promociju uvoza u EU i Švicarsku.

Pomoć firmama

Predstavnik ove organizacije Boris Tadić rekao je da je njihov cilj pomoć malim i srednjim preduzećima da pronađu kupca za svoje proizvode i usluge na inozemnom tržištu, kao i organizacija promocije domaćih proizvoda na svjetskim sajmovima.

ČITAJ JOŠ:  SLUČAJ U BIH: Branislav dokazao da je obolio zbog pogrešnog liječenja

nap.ba

GODISNJICA
MARKETING