Iz “Bimala”: Hoće li doći do novog poskupljenja ulja

Objavljeno:

Invazija Rusije na Ukrajinu izazvala je ozbiljne poremećaje na tržištu, a ekonomska kriza kao jedna od posljedica dovela je do značajnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. U BiH značajno su porasle cijene ulja, a ulje je postalo svojevrstan simbol aktuelne krize u kojoj je teško dati procjene kada joj možemo očekivati kraj.

U kompaniji “Bimal”, jedinog domaćeg proizvođača jestivog ulja, kazali su nam da je u ovom momentu nemoguće odgovoriti na pitanje hoće li cijene ulja i dalje rasti, jer sve ovisi od tržišnih dešavanja

– Trenutna dešavanja u svijetu su značajno uticala na poslovanje svih kompanija, pa tako i fabrike “Bimal”. Otežane logističke mogućnosti, globalna poskupljenja sirovine i usluga sprečavaju povoljne uslove za nabavku sjemena. Bosna i Hercegovina je sirovinski zavisna zemlja i vanjski faktori se kod nas mnogo brže odražavaju na cijene nego u nekim drugim zemljama koje imaju razvijenu domaću sirovinsku bazu. 

Svakako, sukob Rusije i Ukrajine kao dvije zemlje koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta je doveo do naglog poskupljenja jestivog ulja – kazali su nam u kompaniji “Bimal”, uz najavu da će uprkos svim poteškoćama nastojati da kontinuirano snabdijevaju BiH, kao svoje prioritetno, domaće tržište.

Avaz

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Oglasili se iz Bimala: Mi ne odlučujemo o cijeni ulja 

Osnovne životne namirnice u Bosni i Hercegovini u posljednjih...

Iz Bimala poručuju: Domaće tržište nam je prioritet, mi ne odlučujemo o cijeni ulja u prodavnicama

Vrtoglavo poskupljenje osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini...

Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić jučer...