AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Aktuelna pandemija koronavirusa negativno je utjecala na sve aspekte ljudskih života, pa tako i na društveno-humanitarnu akciju darivanja krvi, uprkos svim mjerama zaštite potencijalnih davalaca.
Negativni trendovi

Organizacija Crvenog križa FBiH ulaže dodatne napore kako bi podstakli građane da daruju krv u ovim kriznim vremenima.

– Prema informacijama koje mi imamo, virus COVID-19 utjecao je i na dobrovoljno darivanje krvi. Broj davalaca se znatno smanjio u odnosu na prethodni period – izjavila je za ”Dnevni Avaz” Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa FBiH.

Od samog početka pandemije mnoge organizacije dodatno su radile na animaciji građana te organizirale vanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Kako kažu iz Crvenog križa, akcije organiziraju u skladu sa godišnjim planom, a u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH. Struktura Crvenog križa FBiH u prosjeku svake godine prikupi oko 20.000 doza krvi, a organizira se oko 450 akcija dobrovoljnog darivanja.
Upute Zavoda

Na stranici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH mogu se naći preporuke izdate u skladu sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, u kojima se mole osobe sa simptomima ili ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da se ne prijavljuju za darivanje krvi. Također, potrebno je obavijestiti Zavod ukoliko se simptomi pojave dvije sedmice nakon darivanja krvi.

Iako nije poznato da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, davaoci se mole da se suzdrže od darivanja najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma. U svim transfuzijskim ustanovama poštuju se mjere dezinfekcije, nošenja maski i rukavica, socijalne distance i obavezne trijaže korisnika.
Važnost darivanja krvi

Iz Crvenog križa ističu važnost darivanja krvi kao plemenitog čina, gdje jedna doza krvi može pomoći i do tri ljudska života.

– Ono što nas raduje je, da iako su motivi za darivanje krvi različiti, humanost je još uvijek na prvom mjestu. Također, treba istaći da se u prosjeku svake sedmice realiziraju po dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji CK-a širom FBiH – kazali su iz Crvenog križa.