Portal 072info

Iz drugih stranaka se miješaju u izbore SDP-a

Proces glasanja za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH na izborima koji su počeli jutros u 7 sati protječe uredno. Kandidati za predsjednika su dugogodišnji član SDP-a Svetozar Pudarić, Edin Delić, načelnik općine Lukavac, i Nermin Nikšić, aktuleni predsjednik.

Mira Grgić, predsjednica CIK-a SDP-a, na prvoj pres-konferenciji za novinare istaknula je da su svi kandidati za predsjednika SDP-a BiH imali pravo imenovanja posmatrača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kandidat Edin Delić imenovao je 119 posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača. Procent izlaznosti saopćit ćemo u 14:30 sati, a drugi presjek bit će u 18 sati. Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, s tim da će ona mjesta koja su kasnila s otvaranjem produžiti svoj rad poslije 19 sati – kazala je Grgić.

Istaknula je da se nada da će izalaznost biti 75 posto, kao što je bio slučaj na posljednjim izborima na kojima je SDP birao rukovodstvo.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nadamo se da će do kraja izbornog dana izlaznost biti kao i prošlih izbora koja je bila 75 posto. Inače, izborni proces protječe na fer i korektan način. Kao i kod svakog sličnog procesa, ima prigovora i žalbi. Mnogi će se zastidjeti kad objavimo šta je ko radio. Napominjem, izborni proces teče na demokratičan način – kazala je Grgić.

Inače, pravo glasa ima 45.000 članova SDP-a, po principu ”jedan član – jedan glas”. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu od ukupnog broja glasova, bit će održan drugi krug izbora 2. juna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kazala je da ima prigovora i žalbi, ali da je to očekivano i normalno. Naglasila je da kod biračkih mjesta ima određenih lobiranja.

Članovi drugih stranaka se miješaju u izborni proces. Neki mediji, također, stvaraju sliku o neregularnosti, a u jednoj sredini se član SDA pokušao učlaniti u SDP da bi imao pravo glasa. Prikupljaju se izjave posmatrača i članova biračkih odbora s mjesta gdje su prijavljene neregularnosti, kao što je slučaj u Bratuncu – naglasila je Grgić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na pres-konferenciji večeras u 21 sat očekuje se da budu poznati preliminarni rezultati izbora za predsjednika SDP-a BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME