Iz Elektroprivrede BiH potvrdili: Struja za domaćinstva zasad neće poskupjeti, ali…

struja
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zasad neće biti poskupljenja električne energije za domaćinstva, kaže za Faktor Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH).

No, kao i obično, slijedi jedno zabrinjavajuće ali.

– Problem može nastupiti ako bude drastično skočila cijena plina. U tom slučaju može se očekivati veća potražnja za električnom energijom i tada bi nastao problem za elektroprivrede širom Evrope – ističe Andelija.

Nešto je drugačija situacija kada su pitanju poslovni subjekti koji električnu energiju kupuju od EPBiH. U Udruženju poslodavaca Federacije BiH očekuju da se ipak neće desiti povećanje cijene čak za 100 posto.

– Ako bi se realizovalo najavljeno poskupljenje EPBiH, neminovno bi dovelo do otpuštanja radnika i zatvaranja jednog dijela preduzeća. Znamo da su cijene struje skočile na berzama. No, sada je na potezu Vlada FBiH. Pazite, imate kompanija čija bi dobit bila nedovoljna za pokrivanje troškova za struju kada bi došlo do enermnog povećanja – kaže za Faktor Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Upravo je za sutra najavljen sastanak predstavnika Vlade FBiH i poslodavaca koji imaju jasan zahtjev. 

– Povećanje bi trebalo biti na jednocifrenom iznosu. Sva druga odluka Vlade FBiH bila bi pogubna. Očekujemo da Vlada FBiH donese razumne odluke, a prostor za njih bi se mogao naći u djelimičnom subvencioniranju cijene struje, stavkama u Planu rada EPBiH… Imaju manevarskog prostora za to – govori Pandurević.

Prema njegovim riječima, za razliku od BiH i regije, u Evropi je veća cijena struje za domaćinstva nego za preduzeća.

– Na sceni je lažna briga za socijalne grupe. Kao, odavno nije došlo do poskupljenja struje za domaćinstva koji inače čine 52 posto od ukupnog broja potrošača, dok na privredu otpada 48 posto. Recimo, građanin plaća u prosjeku mjesečni račun za struju u iznosu od 40 KM. Ako bi bilo povećanje od pet posto, morao bi platiti dvije marke.

S druge strane, kada se to povećanje cijena dogodi za privredni sektor, sve će značajno poskupjeti i građanin će imati mnogo veće izdatke od spomenutih dvije KM. Znači, radi se o klasičnom spinu da miruju cijene struje za domaćinstva. Zbog toga je neophodno mijenjati zakonsku regulativu koja se tiče električne energije – naglašava Pandurević.

GODISNJICA
MARKETING