Iz EPBiH kažu da nije bilo potrebe za štrajkom, mislili su pomoć rudarima isplatiti kasnije

andelija
Podijelite vijest

Nakon što je objavljeno da će JP Elektroprivreda BiH, u skladu s Uredbom Vlade FBiH, isplatiti svojim uposlenicima po 750 KM kao pomoć zbog rasta inflacije, su nepotrebno oštro reagirali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH u sklopu koga su i rudnici iz sastava Koncerna EPBiH – saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

– Kao što je generalni direktor Admir Andelija ranije izjavio, JP Elektroprivreda BiH nije mogla donijeti odluku kojom će biti obuhvaćeni i rudari, jer su oni uposlenici rudnika koje imaju svoje uprave, odnosno direktore, ali je dala preporuku da prate odluke Vladajućeg društva Koncerna EPBiH (JP Elektroprivreda BiH) – navodi se u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Rudari FBiH: Dio kolektivnog ugovora je diskriminirajući

Dodaje se da su, na poziv Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, i rudnici Koncerna EPBiH donijeli odluke o isplati pomoći u skladu s Uredbom Vlade FBiH.

– Odluke o isplati su planirane ranije, ali zbog mogućeg dovođenja u vezu s predizbornom kampanjom, njihovo usvajanje je bilo predviđeno nakon izbora.

JP Elektroprivreda BiH očekuje da će rad u rudnicima Koncerna EPBiH biti nastavljen s obzirom na to da su svi zahtjevi rudara ispunjeni – saopćeno je iz te kompanije.