Iz Evropske komisije o tvrdnjama da EU “zatvara vrata Balkanu i BiH”

Evropska komisija foto EK
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja (Slovenija) 6. oktobra u donesenoj deklaraciji kao jednu od tačaka naveo predanost EU procesu proširenja, u javnosti su se dijelom pojavile sumnje zbog „neodređenih obećanja“, posebno u njemačkim medijima.

U dijelu bh. javnosti, ta neodređenost, protumačila se čak i kao da „EU zatvara vrata za BiH“. I to uprkos činjenici da je u deklaraciji sročeno ništa drugo nego ono što je odveć jasno kada je riječ o EU intergracijama a to je „na osnovu vjerodostojnih reformi, pravednih i strogih uvjeta te načela vlastitih zasluga“.

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez u izjavi za Fokus.ba kaže da nema sumnje da budućnost čitavog Zapadnog Balkana leži u EU. Evropska komisija čvrsto se zalaže za napredak procesa pristupanja sa Zapadnim Balkanom, ali proširenje je i dalje proces zasnovan na zaslugama.

ČITAJ JOŠ:  Evropska komisija: Inflacija će pasti na 2,7 posto sljedeće godine

-Brzina pregovora prije svega ovisi o napretku u reformama u osnovama, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu s jačim fokusom revidirane metodologije na bazičnim područjima. Države članice donose sve ključne odluke jednoglasno tokom procesa. Nije na Evropskoj komisiji da nagađa o datumu ulaska bilo koje zemlje kandidata za članstvo u EU – kazala nam je Pisonero Hernandez.

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez

Dodala je da će Evropska komisija nastaviti snažnu podršku – političku, tehničku i financijsku – za svih šest na Zapadnom Balkanu kako bi im pomogla u napredovanju u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama koje su neophodne za napredovanje na putu EU kako bi ispunili usvjete pravne stečevine EU i standarde do trenutka pristupanja.

ČITAJ JOŠ:  Weber: Nova vlada u Njemačkoj napravit će zaokret u odnosima prema Srbiji

Ugledni britanski list The Economist objavio je tekst u kojem navodi „ako podsticaji za dobro ponašanje (kandidata za članstvo) nestanu, onda nema ni destimulansa za loše ponašanje“.

-Izljevi gnjeva na Zapadnom Balkanu sada su uobičajeni, uz saznanje da se malo toga može izgubiti. Oni koji nemaju mnogo da izgube imaju najmanje straha. Na Zapadnom Balkanu sve češće se događaju proklete gluposti, piše The Economist.

A najbolji primjer za ove tvrdnje je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji iz dana u dan najavljuje poteze manjeg bh. entiteta u kontekstu slabljenja države ili njenog razvlaštenja.

ČITAJ JOŠ:  Ova općina u BiH novo je, vrlo ozbiljno, žarište koronavirusa

Tako je Dodik prekinuo svoju apstinenciju u Predsjedništvu BiH prilikom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule Von Der Leyen, ali je nakon susreta sa čelnicom EK krenuo opet starom putanjom izjavivši da je nemoguće ispuniti 14 prioriteta koje EU postavlja BiH te da oni moraju biti redefinisani.

Pod plaštom da EU treba osigurati što brže članstvo BiH u EU (dakle bez kriterija), krenuo je ipak u institucionalno rušenje iste te države koju navodno želi što prije vidjeti kao članicu EU.

GODISNJICA
MARKETING