12 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 6:41
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je poslala ozbiljno upozorenje ljudima da prestanu uzimati veterinarske lijekove za liječenje ili sprječavanje koronavirusa nakon što je zaprimila više prijava o pacijentima koji su hospitalizirani nakon samoliječenja ivermektinom namijenjenom konjima, javlja NBC News.

– Vi niste konj. Niste krava. Ozbiljno, svi. Prestanite – napisali su na zvaničnom Twitter profilu FDA. 

Objava FDA na Twitteru
 • Objava FDA na Twitteru
 • Za šta se koristi ivermektin?

  Ivermektin, koji nije protuvirusni lijek, generalno se koristi za liječenje ili sprječavanje parazitskih oboljenja kod životinja.

  – Ovi lijekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koje mogu težiti puno više od čovjeka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude – stoji u poruci FDA -e.

  FDA ističe da pacijenti koji se predoziraju ivermektinom mogu osjetiti mučninu, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak, alergijske reakcije, vrtoglavicu, probleme s ravnotežom, napadaje, komu, pa čak i smrt.

  Ivermektin odobren za ljude se razlikuje od onog životinjskog

  Agencija je na svojoj stranici pojasnila da su tablete ivermektina koje je za ljude odobrila FDA namijenjene liječenju ljudi s određenim stanjima uzrokovanim parazitskim crvima, kao i za topikalne formulacije koje se koriste protiv uši te za kožne bolesti kao što je rozaceja. 

  One se razlikuju od lijekova koji se koriste na životinjama, a tablete ivermektina i topikalne formulacije namijenjene ljudima imaju “vrlo specifične doze” koje su znatno manje od doza namijenjenih životinjama.

  – Mnogi neaktivni sastojci koji se nalaze u proizvodima za životinje uopće nisu procijenjeni za upotrebu kod ljudi. U nekim slučajevima ne znamo kako će ti neaktivni sastojci uticati na apsorpciju ivermektina u ljudskom tijelu – pozorili su iz FDA.

  FDA je posebno naglasila da nije odobrila nijedan oblik lijeka ivermektina za upotrebu u liječenju ili prevenciji covida-19 kod ljudi.

  LIDER