AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Danas su se stanovnicima Federacije BiH ispred Federalnog štaba civilne zaštite, a u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom zbog koronavirusa, obratili direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. Nakon statističkih podataka o broju zaraženih osoba u FBiH odnosno u BiH, koji su javnosti poznati od ranije putem sredstava informisanja i preventivnih mjera koje se poduzimaju na terenu, nadležni su odgovorili na nekoliko novinarskih pitanja.

Davor Pehar je kazao da je jučer širom FBiH dostavljeno 20.000 testova za detekciju koronavirusa – zdravstvenim institucijama i laboratorijama.

“Svi dijelovi su otišli na teren i cijela FBiH je opsrbljena sa testovima sukladno našem planu. Iz podataka je evidentno da ulazimo u fazu kada u FBiH se registruje domaća transmisija, a ne samo uvezena”, odgovorio je.

On je poručio da su u ovoj fazi borbe protiv koronavirusa izdate jasne preporuke o tome ko i kako određuje indikacije za testiranje.

“To za sada rade epidemiolozi. Pratimo situaciju i sukladno tome postupamo”, dodao je.

Direktor FUP-a Ensad Korman je kazao da za sada nema izmjene naredbe o zabrani kretanja mlađima od 18 godina i starijim od 65 godina.

“Trentuno je na snazi naredba Federalnog štaba gdje je ograničeno kretanje osobama iznad 65 godina i mlađim od 18. Da li će izmjeniti tu odluku i dozvoliti kretanje, vidjet ćemo u narednom periodu. Do tada na snazi je ova odredba”, kazao je.

Direktor FUIP-a Anis Ajdinović je kazao da izmjena policijskog sata (od 20:00 sati do 05:00 sati) ne implicira izmjenu radnog vremena djelatnosti kojima je raije određeno radno vrijeme.

On je kazao da su dobili određene primjedbe građana zbog ograničenog kretanja osoba mlađih od 18 godina i starijih od 65 godina, ali je istakao da je takva naredba na snazi i da se mora poštovati i da će o tome odlučivati Federalni štab civilne zaštite.

S obzirom da je od sutra obavezno nošenje zaštitne maske na ulici u FBiH, na pitanje šta će građani koji ne posjeduju zaštitnu masku jer je nema gdje kupiti, Ajdinović je odgovorio:

“Maske su zaštita za njih i za druge u odnosu na njih. Ne mora biti zaštitna maska, može biti šal, platnena krpa, pamučna krpa. Bitno je zaštiti lice, a time sebe i druge. Ovim putem pozivamo sve kantonalne štabove da omoguće kupovinu maski za sve građan”, poručio je.

Klix.ba