Iz ministarstva FBiH se pohvalili da su povećali podršku poljoprivrednicama za – 1,7 posto

l 9b2a3f712f59e0e613a7c341d1e23757 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su, na Međunarodni dan žena, posjetili Mejru Halilović, uspješnu poduzetnicu iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Ilijaša.

Kompanija te poduzetnice bavi se organskom proizvodnjom, uzgojem žitarica, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva i eteričnih ulja, te zapošljava 27 radnika.

Iz resornog ministarstva navode da su žene kroz historiju ukazivale na potrebu kreiranja boljeg ekonomskog, političkog i društvenog položaja, a Međunarodni dan žena prilika je da se prezentiraju i podaci o učešću žena u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH.

ČITAJ JOŠ:  Muriz Memić: „Još uvijek za Dženana nisam rekao ‘rahmetli’, Nisam kukavica, dozvoljeno mi je da se osvetim”

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ukupan iznos isplaćenih podrški za gazdinstva gdje su nositeljice poljoprivrednih gazdinstava žene povećan je u 2021. u odnosu na prethodnu godinu za dva miliona KM, odnosno sa 15,73 posto na 17,42 posto što ukazuje na blago povećanje broja žena poljoprivrednica koje apliciraju u primarnoj proizvodnji i strukturnim mjerama.

Također, s ciljem ostvarivanja prava na novačane podrške, resorno ministarstvo odobrilo je dodatnih pet posto subvencija na ukupne investicije u kojima su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

ČITAJ JOŠ:  Radončić se izjasnio da nije kriv

– Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je jedno od rijetkih koje poštuje rodno-senzitivnu politiku te osigurava vođenje podataka po spolnoj strukturi, u registru poljoprivrednih gospodastava i klijenata, te kroz aplikaciju za obradu novčanih podrški – smatra savjetnik federalnog ministra Husnija Kudić.

Svi međunarodni dokumenti koje je potpisala Bosna i Hercegovina izričito nalažu jačanje uloge žena u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Da bi se pristupilo primjeni datih preporuka, neophodno je prije svega u analizama osigurati rodno osjetljive podatke na osnovu kojih se utvrđuju strateški ciljevi, prioriteti i mjeri napredak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

ČITAJ JOŠ:  Bajramović: Nova Strategija unaprijedit će poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj
GODISNJICA
MARKETING