AUTOR: H.D.
DATUM: sij 10, 2022 @ 19:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Služenjem vojnog roka u inostranstvu krši se Zakon o odbrani BiH. Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine oglasili su se tim povodom.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– U domaćoj javnosti nedavno smo svjedočili iznošenju političkih stavova u vezi najava mogućnosti, pa čak i podsticanja, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

Radi korektnog informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini, smatramo potrebnim ukazati da je Zakonom o odbrani BiH, u članu 51. (Zabrana angažiranja državljana Bosne i Hercegovine), državljanima Bosne i Hercegovine, čije je prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključivo i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kazna zatvora

Također naglašavamo, da se svako podstrekavanje i ohrabrivanje postupanja koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

Neophodne mjere

Stoga, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekujemo odgovorno postupanje, od strane ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od strane samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju.

Također, očekujemo i od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, koje su odgovorne za provođenje zakona, da preduzimaju sve neophodne mjere i zakonom predviđene aktivnosti, kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa – navedeno je u saopćenju.

LIDER