Screenshot 3 1477 8


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Njemačka ambasadorica u BiH Margaret Uebber je u ime Vlade Njemačke uručila donaciju 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara namijenjenih za bolnice u BiH. Uručenju donacije su prisustvovali Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, Boris Rebac, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije te predstavnici entitetskih kriznih štabova Goran Čerkez i Vlado Miovčić.

Ovom prilikom je naglašeno da je donacija prvenstveno pomoć Njemačke Bosni i Hercegovini u njenoj borbi protiv koronavirusa.

“Mi smo se svi nadali da ćemo se što prije moći vratiti normalnom životu, ali i u 2021. godini smo se intenzivno pozabavili pandemijom. Još uvijek je ova incidenca od sedam dana, ne samo u BiH, već i u Njemačkoj, veoma visoka. Protekla godina je pokazala da se korona ne dotiče samo pojedinca, već svih nas, zbog čega je potrebno da se ujedinimo i zajedno borimo protiv nje. Niko nije siguran dok nismo svi sigurni, zato je bitna zajednička solidarnost kako bismo savladali ovu krizu. Zbog toga je Njemačka danas odlučila poslati BiH ovu donaciju”, kazala je njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber.

Ova donacija je vrijedna 530.000 eura i dodaje se donaciji iz novembra kada je bilo riječ o 50 ventilatora u vrijednosti od 350.000 eura koji su i tada predati brojnim bolnicama širom BiH.

“Na raspolaganje smo stavili pet miliona eura za mala i srednja preduzeća koja su se morala boriti u savladavanju koronakrize. Mi smo našu razvojnu saradnju prilagodili ovom vremenu i nadam se da ćemo imati mogućnost ubuduće predati donaciju maski od 4,4 miliona eura koji su u planu. Svjetska zdravstvena organizacija u BiH nam je pomogla pri raspoređivanju ove donacije”, navela je Uebber.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je kazala da je prijateljstvo i međusobno povjerenje između Njemače i BiH provjereno, a današnjom donacijom još jednom potvrđeno.

“Stanovništvo BiH svakodnevno brine hoćemo li se oduprijeti ovoj pandemiji i upravo je zbog toga ova donacija i više nego značajna i prijeko potrebna za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od COVID-19 u BiH. Ovu donaciju osigurala je Vlada Njemačke, a realizirala Svjetska zdravstvena organizacija u BiH koja svakodnevno skrbi o našem stanovništvu. Svakodnevno sam izložena upitima hoćemo li dobiti bilo koju vrstu podrške za smanjenje širenja koronavirusa i danas mi je drago što stojim pred svima vama i preuzimam ovu značajnu pomoć. Nijedna zemlja sama ne može podnijeti ovaj teret borbe, tako ni BiH, pa nam ovo šalje poruku da nismo sami”, istakla je Gudeljević.

Boris Rebac iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH je naveo da je zadovoljan što je donacija uspješno dopremljena u našu državu kako bi se ona predala zdravstvenim institucijama.

“Radi se o dva tipa opreme koja podrazumijeva ono što se stručno zove kiseonička podrška i što je trenutno najvažnije za pacijente u našim bolnicama. Ova oprema će ukoliko je moguće već sljedeće sedmice biti distribuirana bolnicama širom BiH”, dodao je Rebac.

Predstavnici entitetskih kriznih štabova Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva i Vlado Miovčić iz Instituta za javno zdravstvo RS su naveli da su protekli respiratori koji su stigli iz Njemačke već u funkciji te da će i ova današnja oprema uskoro biti. Dodali su da je ovo efikasno sredstvo u borbi protiv koronavirusa.

“Radi se o ventilatorima koji će se koristiti i u procesima intenzivnog liječenja te za pitanje invazivne i neinvazivne podrške kisikom i to su veoma bitna sredstva za sve naše bolnice. Njemačka je pokazala solidarnost prema BiH koja je karakteristična za međusobnu saradnju ovih dviju država”, poručio je Čerkez.

Klix