Iz NSBiH se oglasili nakon današnje videokonferencije

Podijelite vijest

Danas je u organizaciji Nogometnog saveza BiH održana prva videokonferencija sa predstavnicima svih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine. Učesnike konferencije je u ime NS BiH pozdravio predsjednik Elvedin Begić, a učestvovali su i generalni sekretar Adnan Džemidžić, izvršni direktor sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad O. Lale. 

– Nakon uvodnih riječi predsjednika Begića, svi učesnici sastanka su aktivno participirali u njegovom radu, piše u saopćenju NSBiH, koje prenosimo u cijelosti. 

– Povod za održavanje sastanka bila je aktuelna situacija u nogometu, prekid takmičenja u Premijer ligi BiH, izazvan pojavom korona virusa i proglašenjem pandemije COVID-19 u svijetu.

Analizom trenutnog stanja na terenu, prenijetim utiscima predstavnika klubova i zajednički izražene želje za daljim nastavkom ovakve vrste komunikacije u pravcu iznalaženja najboljih rješenja za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH, zaključeno je da će NSBiH pratiti aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini vezano za pandemiju COVID-19, te sačekati donošenje novog seta mjera nadležnih državnih i entitetskih organa. U skladu s tim, početak trenažnog procesa ekipa mogao bi započeti tek nakon eventualnog ublažavanja mjera koje su trenutno na snazi, uz prethodna odobrenja nadležnih organa i zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini.

U vezi sa nastavkom takmičenja na svim organizacionim nivoima, NS BiH će obavezno slijediti preporuke UEFA i FIFA o daljim aktivnostima. Za organizaciju takmičenja Premijer lige, kao i ostalih ligaških takmičenja, NS BiH će sačekati njihovu konačnu odluku. Tek nakon toga bi se mogla donijeti odluka o nastavku takmičenja i potvrđeni termini za završetak takmičenja u Premijer ligi BiH. U narednom period primarni akcenat se daje zdravstvenoj zaštiti igrača i njihovom bezbjednom povratku na fudbalski teren. Stoga je na klubovima obaveza da njihovi medicinski timovi redovno prate zdravstveni status igrača, kako bi povratak aktivnom treningu i igri uopšte, bio maksimalno osiguran. NS BiH će poduzeti sve neophodne korake da se u nastavku takmičenja osiguraju svi sanitarno tehnički uslovi za nesmetano odigravanje utakmica Premijer lige BiH.     

Avaz


Podijelite vijest