Iz podrumskih i prizemnih prostorija izmjestiti vrednije stvari

Služba civilne zaštite Grada Zenica upozorila je stanovništvo, prije svega na područjima koja su pretpjela štete u prošlogodišnjim poplavama i klizištima, da zbog nepovoljnih vremenskih prilika, iz podrumskih i prizemnih prostorija izmjeste vrednije stvari, te da, ukoliko su u mogućnosti, konstantno prate stanje, slušaju obavještenja i eventualna uputstva koja će Služba civilne zaštite objavljivati putem sredstava javnog informisanja.

Ovo upozorenje je izdato na osnovu prognoza Hidrometeorološkog zavoda FBiH, prema kojima će se u narednih sedam do deset dana zadržati nestabilno vrijeme praćeno kišom, kao i trenutnog stanja sa vodotokovima na području grada Zenica, koji su u porastu.

Zbog obilnih padavina i topljenja snijega, vodostaj rijeke Bosne i njenih pritoka te drugih vodotoka na području ZDK-a protekle noći bio je u porastu.

U popodnevnim satima je stagnirao i blago opadao, ali probleme izaziva pojava novih i aktiviranje starih klizišta. Zbog odrona su u prekidu neki neki regionalni i lokalni putevi na ovom području.

Federalna.ba