Portal 072info

Iz Posavine samo u 2017. iselilo preko 10.000 bh. građana

“U toku petogodišnjeg kontinuiranog istraživanja od 2013. do oktobra 2017. godine i praćenja iseljavanja bh. građana, želimo da predstavimo najnovije podatke o odlasku iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji ‘Iseljavanje bh. građana od 2013. do oktobra 2017. godine'”, stoji u saopštenju Unije za održivi povratak.

“Situacija na terenu ukazuje na alarmantne podatke posebno u Bosanskoj Posavini gdje na području Broda, Brčko Distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja, Domaljevca Šamca broj odlazaka prelazi preko 10.000 ljudi u toku 2017. godine”, kažu u Uniji za održivi povratak, te dodaju da će njihove vanprojektne aktivnosti u narednom period biti usmjerene na Kampanju prema institucijama vlasti za izradu Strategije za zaustavljanje iseljavanja bh. građana.

“Također, zatražit ćemo da članovi Predsjedništva BiH obiđu teren Posavine i da poruče građanima šta mogu realno očekivati od njih”, kažu organizatori konferencije koja će biti održana u Parlametarnoj skupštini BiH u ponedjeljak 30. oktobra 2017. godine sa početkom u 11:00 sati.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box