Screenshot 17
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 63 hiljade maraka za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta sanacije zgrade Soda So, koja je zapaljena u protestima 2014. godine. Procjena je da će obnova koštati više od dva miliona maraka, a u obnovljenu zgradu trebala bi biti smještena upravo izvršna vlast ovog kantona.

FIXGEHALT

Zgrada Vlade TK-a u masovnim protestima 2014. izgorjela je za nekoliko sati, a na njenu obnovu čeka se duže od sedam godina. Sakib Kopić, učesnik protesta, sjeća se kako je sve počelo.

– Sjećam se dobro da sam raširio ruke da napravim razmak između nas i specijalaca. Tamo je zgrada bila puna specijalaca, da im stavim do znanja da nismo došli da se tučemo sa policijom, nego smo došli da razgovaramo sa predstavnicima Vlade i tražimo svoja prava, priča za O kanal Kopić, vođa Sindikata solidarnosti.

image

A prava radnika, studenata i penzionera danas nisu mnogo veća nego te 2014. godine, smatra Kopić. Da na socio-ekonomskom planu nema unapređenja, slaže se i novinar Marko Divković, koji je izvještavao sa pomenutih protesta.

LIDER

– Nije se puno toga promijenilo. Znate zašto? Zato što smo na protestima imali desetine raznih pokreta i sindikata, svako je vukao na svoju stranu i svako je zahtijevao nešto drugo, smatra Kopić.

Marko Divković, novinar u penziji, ocjenjuje kako je jedina promjena u spoznaji da su ti protesti pokazali kako bi trebalo i kako bi moglo da dođe do promjena.

Nije bilo sloge i jedinstva, a bez jedinstva nema uspjeha u bilo kakvim protestima, kaže Sakib Kopić

– Ako se osvrnemo na te događaje, ništa iz toga nismo naučili i radnici i studenti su bez vodstva, dakle dezorijentisani, vlast i dalje bahato krade i vara, a tužilaštvo dokazuje da i dalje igra kako politika svira. Dakle, još smo na početnim pozicijama, dodaje Divković.

A vlast u TK-u, zbog čijeg nerada je i došlo do paljevine zgrade Vlade, krenula je u pripreme za adaptaciju. Procjena štete 2014. bila je milion maraka. Danas je mnogo veća.

– Nakon sedam godina daljnjeg urušavanja i propadanja objekta i svih segmenata u njemu, te činjenice da cijene u posljednje vrijeme divljaju što se tiče građevinskog materijala, izvršena je procjena prije par mjeseci. To je bilo dva do 2,5 miliona maraka, a koliko će biti stvarna procjena, to ćemo vidjeti i onda će Vlada znati kako i kada da krene u rekonstrukciju objekta. Namjera postoji i radit će se na tome čim prije se bude moglo, rekao nam je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK-a.

Protesti od prije sedam godina, slažu se naši sagovornici, ne mogu se ponoviti iz više razloga. Prvi je da je vlast naučila kako izmanipulisati masu, drugi to što je sve manje radnika na ulici, neki su penzionisani, a neki zaposleni u privatnom sektoru. Ipak, ključni razlog je taj da su mladi ljudi koji bi mogli nositi proteste otišli u zemlje EU.