IZ SARAJEVA KREĆE IDEJA ZA OBNOVU EX YU LIGE: “Zašto bismo mi, ali i Dinamo, Zvezda, Partizan, Hajduk… igrali na livadama?!”


Emir_KusturicaIz Sarajeva kreće ideja za obnovu bivše EX YU lige.

Zapravo za formiranje regionalnog nogometnog/fudbalskog natjecanja. Plasirao ju je Edis Kusturica, predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo, čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što je taj klub uspio kao investitora dovesti superbogatog Malezijca Vincenta Tana, inače vlasnika Cardiffa.

Kusturica je zagovornik teze da je došlo vrijeme i za formiranje regionalne lige protiv koje, kako kaže, “ništa protiv ne bi imala ni UEFA”.

– Treba nam regionalna liga i mislim da pametni ljudi polako trebaju početi razmišljati o formiranju ovog takmičenja. Polako se stvaraju uslovi. I političari komuniciraju bolje nego ranije, privrednici rade… Svaki klub učesnik regionalne lige finansijski bi imao koristi, ‘digao’ bi se i kvalitet fudbala. Konkretno, bolje je igrati u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Splitu, Skoplju, nego da ne kažem gdje, u nekim nedođijama, kazao je Kusturica, kako ga citira Agencija Anadolija.

– Prije svega, to moramo uraditi kako bismo izbjegli da igramo na oranicama na kojima iza gola pase krava, kaže prvi čovjek tima sa sarajevskog Koševa, koji se zalaže i za promjene u bh. ligi.

U eventualnoj regionalnoj ligi mogli bi igrati Dinamo, Zvezda, Partizan, Hajduk, Rijeka, Maribor… od bh. klubova tu su i nekadašnji stabilni EX YU prvoligaši poput Želje, Sarajeva, Veleža, Slobode (koju sada trenira Ćiro Blažević), a ima i novih jakih klubova ojačanih u međuvremenu.

AA