Iz Tomašice ekshumirano 17 kompletnih tijela i 48 posmrtnih ostataka

Na lokalitetu Rudnika Tomašica, na području općine Prijedor, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci više desetina žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se radi o 17 kompletnih tijela i 48 slučajeva, odnosno riječ je o nekompletnim tijelima i dijelovima tijela jer su posmrtni ostaci iz ove primarne masovne grobnice izmješteni u sekundarnu masovnu gorbnicu na lokalitetu Jakarina kosa iz koje su 2001. godine ekshumirane 373 žrtve.

– DNK analiza povezala je ove dvije masovne grobnice i forenzičkim analizama utvrđeno je izmještanje primarne masovne grobnice Tomašica – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, na lokalitetu Tomašica ekshumacije su rađene u više navrata, 2004. godine ekshumirane su 24 žrtve i brojni nekompletni posmrtni ostaci. Takođe, ekshumacija je rađena i 2006. godine kada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje deset žrtava.

Čengić navodi da je riječ o velikom lokalitetu površine više od 3.000 metara kvadratnih, a tijela žrtava pronađena su na dubini od preko deset metara.

– Ekshumacija na lokalitetu Rudnika Tomašica počela je prije mjesec dana, a radovi se odvijaju u dosta teškim uvjetima zbog velike količine vode i ogromnog prostora koji se prekopava mašinski sa dva bagera, a potom ručno. Ekshumaciju pomažu obitelji sa podučja Prijedora finansiranjem rada jednog bagera kako bi se detaljno pretražio ovaj lokalitet i pronašli posmrtni ostaci žrtava – kazala je Čengić.

Dodala je da se, prema infromacijama Instituta za nestale osobe BiH, u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijeni tokom protekolg rata na području Prijedora.

Posmrtni ostaci žrtava su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu. Koštani uzorci za DNK analizu su uzeti i poslati u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe gdje će se utvrditi identitet ekshumiranih žrtava.

Ekshumacijom koja će biti nastavljena i u narednom periodu, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužlaštvo BiH.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE