E68AED82 93C3 41C5 8C30 E336C6E085FC
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Iz Tužilaštva BiH jutros je potvrđeno za “Dnevni avaz” da je ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko, u petak objavio odluku o izmjenama Krivičnog zakona u BiH već počela zaprimati prijave od nekoliko građana.

FIXGEHALT

– Tako da su neki predmeti već formirani – rekao je Grubešić za “Avaz”.

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, podsjećamo, od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne

Naime, u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH koje je 23. jula nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

LIDER

Kako je pojašnjeno iz Ureda visokog predstavnika BiH (OHR), zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u “Službenom glasniku BiH”.

Ovo znači da nove odredbe Krivičnog zakona BiH stupaju na snagu od danas. Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne.

Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne.

U odluci se navodi da ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik…

Ako je krivično djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.