Portal 072info

IZ u BiH: Oni koji ne ispoštuju rok za gašenje paradžemata suočit će se sa posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja

Rijaset Islamske zajednice u BiH pozvao je na zatvaranje svih objekata u BiH u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi, koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice, a rok za gašenje ovih paradžemata je do kraja februara, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

IZ u BiH u saopćenju navodi kako je ustavna obaveza Islamske zajednice da institucionalno organizira vjerski život muslimana na području svoga djelovanja.

„Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica Islamskoj zajednici jamči pravo da se ona isključivo bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana kao što je to pravo zajamčio za ostale tri tradicionalne vjerske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojim aktivnostima izražava punu otvorenost prema sljedbenicima islama i poziva ih u svoj jedinstveni džemat. U suštinskom smislu, to je poziv na jedinstvo bosanskih muslimana u jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je kako je usljed različitih društvenih i političkih dešavanja na prostoru BiH u posljednje dvije decenije formiran određen broj paradžemata koji nisu u sastavu Islamske zajednice, što je suprotno Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH kao i Ustavu IZ.

Navodi se kako je IZ odlučan da se ovo stanje uredi, te da je tim povodom reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zatražio od muftija i glavnih imama na području svih muftiluka u BiH, da obave razgovore sa predstavnicima i organizatorima ovih paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacione strukture Islamske zajednice.

„Potrebno je da zatvore objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od strane Islamske zajednice. U Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, biblioteka i drugih ustanova i institucija da zadovolje potrebe svih muslimana u Bosni i Hercegovini.  Rok za proces gašenja ovih paradžemata je do kraja februara 2016. godine. Ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira IZ u BiH i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost“, istaknuto je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Ovo nastojanje Islamske zajednice da institucionalno zaštiti prostor svoga djelovanja ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo svakog pojedinca i pripadnika Islamske zajednice da osobno i u svojem privatnom životu prakticira islam na način koji sam odabere, dodaje se na kraju saopćenja.

Podijelite članak