Portal 072info

Iz UN-a tvrde: Jedna bosanska tinejdžerka u Siriji je mrtva, a druga nestala

Jedna od dve bosanske tinejdžerke koje su regrutovane od strane Islamske države je mrtva, dok je druga nestala, tvrdi ekspert Ujedinjenih nacija David Scharia.

Za Sabinom Selimović (15) i Samrom Kešinović (16) tragaju porodice i tajne službe Austrije i Sirije još od njihovog bjekstva u džihad koji se desio ranije ove godine.

Visoko rangirani ekspert antiterorističkog komiteta Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (CTED) David Scharia iznio je izraelskim medijima tvrdnje da je jedna devojčica mrtva, a da je druga nestala, prenosi austrijski portal oe24.at.

“Nedavno smo dobili informaciju da su dve petnaestogodišnjakinje bosanskog porijekla pobjegle iz Beča u Suiriju. Regrutovala ih je Islamska država, a za njima tragaju obavještajne službe obje zemlje. Smatramo da je jedna od njih dvije poginula tokom borbi u Siriji, dok je druga nestala“, kaže Scharia za izraelski Inet.

Scharia nije precizirao kakva je, od te dvije sudbine, zadesila koju djevojčicu.

Dvije maloljetne Bosanke iz Beča, Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), pobjegle su iz porodičnog doma u aprilu ove godine, da bi otišle u džihad u Siriji.

Austrijski mediji nedavno su pisali o tome kako su se djevojčice pokajale za svoju odluku i kako su poručile roditeljima da žele da se vrate kućama.

fokus.ba

Podijelite članak