Iz Uprave Elektroprivrede BiH tvrde: Nećemo se moći grijati na struju 

Hrana i energenti su na globalnom planu trenutno najtraženija roba, a rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, rast cijena i poremećaji na tržištu mogli bi ugroziti trenutno stabilan bh. energetski sistem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tešku zimu, jer u novembru, zbog sankcija Rusiji, Srbija ostaje bez ruske nafte, pa je spomenuo i mogućnost da cijeli region, zbog nabavke uglja, kvarova na mreži nakon što se struja intenzivnije počne koristiti za zagrijavanje, ostane bez električne energije.

Direktor „Elektroprivrede BiH“ Admir Andelijakaže za „Avaz“ da u Srbiji već duže vrijeme imaju problema s nedostatkom uglja, pa posljedično i nedostatkom električne energije, ali, na našu sreću, „mi nismo u takvoj situaciji“.

On podsjeća da je isporuka iz naših rudnika redovna, ugovorene su i dodatne količine sa 20 posto višim cijenama, a dio je kupljen i na tržištu kako bi se osigurao kontinuitet rada oživljenih blokova 4 i 5.

– Ovim aktivnostima mi naš sistem držimo stabilnim i u pogledu cijene električne energije i u pogledu sigurnosti snabdijevanja, ali moramo upozoriti da električna energija s ovom cijenom ne može biti osnovni energent za grijanje. U tom smislu pozivamo nadležne da osiguraju dovoljne količine energenata. Tu mislimo, prije svega, na plin i pelet, kako bismo izbjegli scenarij da struja bude osnovni energent za grijanje – ističe Andelija.

Zbog enormne potražnje za energentima, a nakon odluke Vijeća ministara da zabrani izvoz peleta i ogrjevnog drveta, kao jedna od mjera spominje se i zabrana izvoza uglja iz BiH.

Prodaja uglja

Nedavno je RMU “Banovići” potpisao ugovor o isporuci 100.000 tona uglja za “Elektroprivredu Srbije”. Radi se o vrsti uglja koja se ne može koristiti u termoelektranama Tuzla i Kakanj.

– Da ne bi taj ugalj propao, Uprava rudnika je ponudila prodaju i napravljen je direktan ugovor. To nije sporno. Ako bude potrebe za zabranom, mi ćemo to napraviti. Za sada to nije potrebno. Moramo biti korektni i prema kolegama iz energetskog sektora Srbije, jer su u nekoliko navrata, pa i resorna ministrica Zorana Mihajlović, puno pomogli u vezi sa snabdijevanjem FBiH plinom – kaže Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva.

Veliki gubici

– S obzirom na to da je proizvodna cijena električne energije 53 eura po megavat-satu, a prodajna 33, EPBiH na svakom prodatom megavat-satu ima gubitak od 20 eura koji mora nadomjestiti s nekih drugih modela, pa i tržišnog. U slučaju da dođe do značajno veće potrošnje električne energije, „Elektroprivreda“ bi povećavala gubitke. Nastojat ćemo da ne dođe do toga – ističe Džindić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE