Iz VSTV-a BiH pojasnili: Čak 260 osuđenika zamijenilo kaznu zatvora

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Krivični zakoni u BiH omogućavaju da počinioci krivičnih djela koji su osuđeni na kaznu zatvora do godinu mogu otkupiti kaznu te biti slobodni nakon što svaki dan zatvora plate 50 ili 100 KM, zavisno od toga koji sud je nadležan za njihovo sankcioniranje.

Kućni zatvor

Prema krivičnom zakonodavstvu na nivou BiH, FBiH i Distrikta Brčko, otkup dana zatvora košta 100, a na nivou RS 50 KM.

ČITAJ JOŠ:  Naučnik: Plašim se opasnijeg virusa od korone, koji bi mogao napasti djecu

– Prema raspoloživim podacima koji su evidentirani u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima u BiH (CMS), od 1. januara do 31. decembra 2022. godine sudovi u BiH su donijeli odluku o zamjeni kazne zatvora za 260 osoba, i to – zamjena kazne zatvora novčanom kaznom za 120 osoba, zamjena zatvorske kazne radom za opće dobro na slobodi za 139 osoba te zamjena kazne zatvora kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom za jednu osobu – kazali su za “Avaz” iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, uz pojašnjenje da su zatvorske kazne izrečene u toku 2022., ali i 2021. godine.

ČITAJ JOŠ:  Gradsko vijeće Zenica usvojilo i u javnu raspravu uputilo nacrte tri regulaciona plana

Vrsta sankcije

Iz VSTV-a navode da su način pokretanja postupka, uvjeti pod kojima je moguće izvršiti zamjenu kazne zatvora u drugu vrstu sankcije, kao i slučajevi u kojima je to moguće propisani krivičnim zakonima na državnom, entitetskom te na nivou Distrikta Brčko BiH.  

 Na zatvorske kazne u trajanju do godinu pred bh. sudovima presuđuju se uglavnom počinioci krivičnih djela koja za posljedicu imaju lakše povrede, prekršaje u saobraćaju, krađe u manjim iznosima, nesavjestan rad u službi…

ČITAJ JOŠ:  Tegeltija će danas saopćiti da li će podnijeti ostavku

Osuđeni pedofil

Ogorčenje javnosti nedavno je izazvao slučaj prosvjetnog radnika Samira Alihodžića, koji je bio osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad učenicom, ali je otkupio kaznu, a potom se čak i vratio na posao, odakle je, nakon protesta javnosti, ipak udaljen. Pitanje je odakle njemu 36.000 KM, koliko je platio za slobodu.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING