Iz Zagreba do Bihaća: Hrvatska policija kidnapirala nigerijske studente i prebacila ih u BiH!

Iz Zagreba do Bihaća: Hrvatska policija kidnapirala nigerijske studente i prebacila ih u BiH!

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovala su u Pulu kako bi učestvovala na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da prijeđu na teritoriju Bosne i Hercegovine. 

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, s još četvoricom kolega, vratio se u Zagreb, odakle je trebao 18. novembra letjeti u Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, s kolegom Eboh Kenneth Chinedu smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

– Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo – kaže za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

Hodaj ili ću pucati

– Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekla – idete u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomjerim – kaže Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu prijeđu na teritoriju BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Abia i Eboha u Miralu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Abia i Eboha u Miralu

Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

 – Naši pasoši i sve stvari ostali su u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku istječe nam danas – kaže Kenneth Chinedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti s uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju “Vaša prava” iz Sarajeva, koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

Snimala ih hrvatska televizija

Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize. 

– Ta dva studenta bila su na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju, 17. 11., putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo, jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu – kaže Thanghetti.

Iz ove organizacije kažu da će pozvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Žurnal.info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE