Portal 072info

Iz Zavidovića stiže novi Sušić

Kada nosite prezime Sušić i još se bavite nogometom, nekako se podrazumjeva da ćete hljeb zarađivati od lopte. Sead i Safet, čuvena braća sedamdesetih i osamdesetih godina ”harala” su ovim prostorima.

I nakon braće, igraju neki novi Sušići. Lozu slavne porodice iz Zavidovića je nastavio Sejin sin i Safetov bratić Tino-Sven.

Da se loza Sušića ne prekida pobrinuo se Ajdin iz Zavidovića. Ima sedamnaest godina i vrlo je talentiran. Kažu da bi mogao stopama slavne braće. Za razliku od Papeta, Ajdin je na drugoj strani grada – Grbavici. Njegov talenat uočili su u drugom sarajevskom klubu, pa je postao dio Željine nadarene generacije.

Ajdin je, logično, orijentisan naprijed. Vezista i polušpic. S loptom zna sve, čita je, “valja” kao najbolji majstori ove igre. Mlad i pun dječačkih snova. U surovom svijetu, u kojem lovci u mutnom i bolesno ambiciozni roditelji, ne biraju načina da njihov pulen igra, talent nije dovoljan. Nije najvažniji. A, trebao bi biti.

Nekada je bilo nepisano privilo da najbolji nogometaši dolaze iz malih sredina. Vremena su se promijenila, pa danas privilegiju da igraju nogomet, posebno u velikim klubovima i selekcijama, imaju djeca čiji su roditelji spremni da finansiraju njihov razvoj. Sve manje se ima razumijevanja za talentovane igrače, koji nemaju mogućnost da ih neko “pogura”.

Na Ajdinovu sreću ima ljudi, patriota i humanista, poput Džemila Hamzića. Bosanac iz Podrinja, uspješan je poslovni čovjek s američkim pasošem i adresom u St. Louisu. Do njega je došla priča o teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazi Ajdinova porodica, a Džemil je reagovao očinski, zapravo, ljudski.

“Molim vas, nađite mi adresu malog”, zamolio je prijatelje, “želim mu koliko toliko pomoći da ostvare svoje želje i ambicije. Imam sinove i znam kako je roditelju kad može i ne može udovoljiti i najmanjoj želji”, rekao je.

Priča o Ajdinu

Ajdin će tako dobiti šansu da se pokaže na velikom kampu u Sarajevu koji će se održati od 1. do 10. jula. Ovaj nogometni talent šou, kako su ga mnogi nazvali, namijenjen je igračima koji žele da se profesionalno angažuju u timovima s područja Balkana. Kamp je otvoren za sve mlade, perspektivne igrače iz domovine i dijaspore, te za sve strane nogometaše koji žele da se okušaju u balkanskim timovima.

I tako “od uha do uha”, mimo njegovog da se bilo šta sazna o ovome, priča je došla u eter. Treneri u Želji u superlativima pričaju o Ajdinu nogometašu i mladiću uzornog ponašanja.

Potiče iz radničke porodice. Njegov otac radi teške fizičke poslove na građevini da bi prehranio višečlanu porodicu.

Ajdina je talent doveo u Sarajevo, a sva njegova porodica žrtvuje se i daje posljednju paru da bi on uspio.

Nakon što je saznao da će dobiti priliku da trenira sa talentiranim igračima, Ajdin je zaplakao.

“Moja porodica živi skromnim životom, ali svi smo složni i žive za moj uspjeh. Gesta koju je uradio gospodin Hamzić nema cijenu. Ona je prije svega ljudska, očinska, prijateljska. Čovjek koji je hiljadama kilometara daleko od Bosne i mojih Zavidovića, ima osjećaj da pomogne. Dao mi je snagu i podršku da uspijem. Neću ga sigurno razočarati i brojim dane do početka kampa”, kazao je Ajdin Sušić.

Na kampu u Sarajevu boravit će i Džemilov sin Dževad, jedan od najvećih nogometnih potencijala u SAD-u, koji je nedavno dobio priliku na okupljanju juniorske reprezentacije BiH.

fokus.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Prvog vikenda poslije karantina u Italiji zavladala prava “ludnica” (FOTO)

072info

Teška nesreća u BiH: Poginuo vozač nakon slijetanja s ceste

Redakcija

U Kini 11 novih slučajeva zaraženih koronavirusom

072info

Najveća enigma pandemije: Kakva je uloga djece u širenju virusa?

072info

Gaf rumunskog ministra hit na društvenim mrežama (VIDEO)

Redakcija

Iz Neuma pozivaju građane BiH na odmor: “Većih cijena neće biti, već su se smanjile”

072info

Ne odlažite kišobrane: I danas nas čekaju pljuskovi i grmljavina

Redakcija

Stižu nove oznake na gumama, obavezne su i za kamione

072info

Britanski naučnici došli do velikog otkrića kod težih COVID-19 bolesnika

Redakcija

25. maj se slavio kao Titov rođendan: Evo ko je sve nosio Štafetu mladosti

072info

Tuzlanska kapija, mjesto prekinute mladosti: Sve je u tom trenutku stalo

072info

Hrvatska: Učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u škole

072info

Agroindustrijski sektor BiH povećao izvoz za osam posto

072info

Džumhur nagradu donirao oboljeloj djevojčici: “Znam njenog oca i to je emotivno za mene”

072info

Učite djecu da se zubići moraju prati

072info

Vršajević sa suprugom Lejlom živi kao u Hollywoodskim filmovima

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija