Iz zeničkog inkubatora rade za najvećeg proizvođača vozova u Indiji

Iz godine u godinu, Biznis inkubator Zenica dočekuje jedne, a ispraća druge biznise, ljude s velikim očekivanjima, ambicijama i nadama, one koji su se odlučili da kreiraju radno mjesto sebi i drugima. Inkubator je mjesto koje pomaže onima koji imaju poslovnu ideju da je realizuju i da uz šta ulaganja, naprave što više. Rijetki su oni koji ne uspiju.

Više od 90 % je onih koji su u Biznis inkubatoru Zenica uspješno ostvarili svoje poslovne ideje, razvili se i nastavili poslovanje, objavljeno je iz Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Jedan od njih je i Senad Hadžimejlić (45), diplomirani inžinjer mašinstva, koji je prije 10 mjeseci u Inkubatoru osnovao preduzeće koje se bavi projektovanjem industrijskih metalurških postrojenja, zastupništvom na tržištu materijala i opreme, posredovanjem u prodaji odlivaka, posredovanjem pri zapošljavanju, te tehničkim konsaltingom FOUNDRYBIH d.o.o. Zenica.

Upornost dovodi do rezultata

– Vrlo teško se visokoobrazovani kadar odlučuje na pokretanje vlastitog biznisa, vjerovatno iz straha od neizvjesnosti. Međutim kada čovjek ima ljudskost, poštene namjere, jasne ciljeve, znanje, radne navike, iskustvo u grani biznisa kojom se želi baviti onda jednostavno treba zaboraviti na taj strah, biti uporan, ne posustajati kad je teško i rezultati neminovno dođu – ispričao je Senad.

On je prije pokretanja vlastitog biznisa radio u struci na projektovanju industrijskih pogona – livnica i drugih industrijskih pogona u sklopu velikih grupacija kao što su Cimos, Prevent i sl.

Od Ilijaša do Indije

– Iza sebe imam dosta završenih pozitivnih projekata i svaki na svoj način je ponos rada i zalaganja, ali izdvojio bih posljednji veći projekat – izgradnju kompletne livnice ”ključ u ruke” Prevent Željezara Ilijaš, gdje sam sa svojim timom primijenio svo svoje znanje, kontakte i sposobnosti da se napravi trenutno jedna od najmodernijih livnica u ovom regionu u kojoj trenutno radi oko 250 radnika. Svaki novi projekat je novi izazov i svakom se treba pristupiti sa maksimalnom profesionalnošću. Trenutno radimo projekat izgradnje livnice na lokaciji Jabalpur Indija za trenutno najvećeg proizvođača vozova u Indiji, Jupiter Vagons LTD – ponosan je Senad.

Uspjeh preko noći nije moguć pa je vrlo važno biti toga svjestan još prije nego i počnete. Kada su početni koraci teški, uspjeh koji poslije toga dođe ima još veći značaj.

Realni ciljevi

– FOUNDRYBIH, kao privatni subjekt, osnovan je s ciljem da svojim klijentima ponudi efikasnu i kompletnu uslugu, te cjelokupno vođenje projekta i stručnu podršku tokom čitavog trajanja procesa. Vjerujemo da nas naši projekti, naš tim i naš kontinuitet rada izdvajaju od drugih, te da će to svaki klijent lako prepoznati. Preduzeće kao i sve ostalo u životu treba da raste kontinuirano i nikako prebrzo. Dobri temelji preduzeća su vrlo važni kao i zacrtani ciljevi koji trebaju biti realni. Iako težimo da razvijamo bh. tržište i da budemo prisutni na njemu, dosta ulažemo u kontakte i poznanstva van BiH jer u Evropi i svijetu se rade dosta veći projekti – otkrio je Senad.

Zadovoljan je uslovima u zeničkom Biznis inkubatoru. Kaže kako je ovo trenutno vrlo dobro mjesto za startup biznise jer pruža veoma kvalitetan suport i daje povoljne uslove i sve što je potrebno za pokretanje vlastitog biznisa.

Podrška grada

– Grad Zenica i ZEDA su nas maksimalno podržali u pokretanju biznisa i riješili nam početničke probleme u startup biznisu i dobar su primjer za pozitivno i zdravo podržavanje razvoja grada i gradske privrede – naglasio je Senad napominjući značaj ostvarenja kontakata s brojnim privrednim subjektima u Inkubatoru i Poslovnoj zoni.

U moru istih ili sličnih, preduzeća različitim mehanizmima pronalaze put do klijenata, te se na različite načine pokušavaju izdvojiti.

Podrška malih biznisa značajna je za razvoj države i društva u cjelosti pa se onima koji imaju poslovnu ideju pomaže uz pomoć različitih metoda i mehanizama. Grad Zenica je Biznis inkubator Zenica počeo uspostavljati 2004. godine, a 2006. godine su u njemu zaživjele prve poslovne ideje. Od tada do danas, mnogo je onih koji su bili dio ove priče (više od 150). Inkubator ugošćava početnike u biznisu maksimalno 5 godina. Taj period se smatra dovoljan da se ili dovoljno razviju i samostalno naste djelovati po tržišnim pravilima ili se ugase.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE