Iza nas je samo Albanija: Evo koliko ljekara liječi građane u BiH!

doktor

Ljekari i medicinsko osoblje svih profila već godinama su jedna od najtraženijih zanimanja širom Evrope.

Mapa koju je objavio Miloš Popović, istraživač Instituta za bezbjednost i globalna pitanja (ISGA) Univerziteta u Lajdenu, pokazuje broj ljekara na 100.000 stanovnika.

Među top pet gradova po broju ljekara na 100.000 nalazi se čak dva grada u Grčkoj – Atina sa 792 ljekara i Arta sa 695 ljekara na 100.000 stanovnika. Tu je i Prag sa 738 ljekara, Beč sa 679 ljekara na 100.000 stanovnika, dok je najbolja sitacija u Ceuti, gradu na samom sjeveru afričkog kontinenta koji ima čak 831 ljekara na 100.000 stanovnika.

Druga strana medalje pripala je Turskoj gdje su čak četiri pozicije pripale provincijama sa tek nešto preko 100 ljekara na 100.000 stanovnika, a tu je i Flevoland, najmlađa provincija Holandije.

Nažalost Bosne i Hercegovine, ni njenih gradova nema, jer kako nam kaže autor mape, naša zemlja ne praktikuje svoje podatke slati Eurostatu.

Međutim da je situacija loša znamo jer na to posljednjih par godina upozoravaju vodeći sindikati ljekara iz oba oba entiteta.
Potvrđuju to i posljednja istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije koja kažu da najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika na nivou države imaju Albanija i Bosni i Hercegovina. Tako u Albaniji na 100.000 dolazi 120 ljekara, što je najlošiji omjer u cijeloj Evropi, dok u Bosna i Hercegovina na 100. 000 stanovnika dolazi 160 ljekara. Poređenja radi prosjek EU je 362 ljekara na 100.000 stanovnika.

U istraživanju koje BUKA provela u godini prije pandemije bolnice u BiH su vapile za anesteziolozima, hirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko dešavalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede.

Kada već znamo ove podatke zanimljivo ih je uporediti i sa istraživanjem koje je provela Anadolu Agency (AA) krajem prošle godine, u oba entiteta i Brčko distriktu.

Tako dok jedna Njemačka i Austrija, koje su po broju ljekara i medicinskog osoblja stoje daleko bolje od evropskog prosjeka, čine sve kako bi privukle medicinski kadar iz drugih država, Bosna i Hercegovina i u jeku pandemije čini sve da ih zadrži na birou za nezaposlene. Tada u jeku korone, u decembru, BiH imala 11.696 medicinski obrazovanih ljudi na birou za zapošljavanje.

U svim kantonima Federacije BiH nezaposlenih zdravstvenih radnika je bilo 9.527. Posao su najviše tražili medicinske sestare i tehničari, a nezaposlen je bio i veliki broj doktora.

Tuzlanski kanton (TK) je imao najviše nezaposlenih u zdravstvenom sektoru, čak 2.885.

Ništa bolja situacija nije bila ni u Zeničko-dobojskom kantonu. Brojke su pokazale da je u decembru bilo nezaposleno 1.590 medicinskih radnika, a u Kantonu Sarajevo 1.604. Kada je riječ o Srednjo-bosanskom kantonu nije radilo 994 medicinara i ljekara. U Bosansko-podrinjskom kantonu se 86 osoba vodilo na evidenciji nezaposlenih u zdravstvu, a u Unsko-sanskom 1.302.

Hercegovačko-neretvanski kanton je na evidenciji imao 694 nezaposlene osobe medicinske struke, dok ih je 63 bilo na spisku Zavodu za zapošljavanje Kantona 10. Zapadno-hercegovački kanton među nezaposlenim je bilježio 199 osobe medicinskog kadra, a Posavski njih 110.

Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske za AA tada navela da u zdravstvu na biroima, imaju 2.019 lica- 1.613 srednje stručne spreme, 40 sa višom školskom spremom, a onih najobrazovanijih u ovoj oblasti bilo je 466.

Na birou za zapošljavanje Brčko Distrikta tada je bilo 150 medicinskih radnika, ljekara.