Izašao je Windows 11, ovo je sve što trebate znati o novom operativnom sistemu

windows11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Microsoft je danas započeo uvođenje Windows 11, proces koji će se nastaviti do 2022. za vlasnike računara, tableta i uređaja.

Besplatna nadogradnja operativnog sistema prvo će postati dostupna novijim računarima i uređajima, a zatim i onima koji trenutno koriste Windows 10, saopštila je kompanija. Microsoft očekuje da će svi podobni uređaji imati pristup besplatnoj nadogradnji Windows 11 do sredine 2022. godine.

Da biste vidjeli da li je vaš računar sa operativnim sistemom Windows 10 kompatibilan sa ažuriranjem, preuzmite aplikaciju za provjeru zdravlja računara na web lokaciji posvećenoj Windows operativnom sistemu.

ČITAJ JOŠ:  Zemljoradnik čuva tri hiljade i 300 godina staro historijsko blago (FOTO)

Također možete da provjerite da li je nadogradnja spremna za vaš uređaj (Idite na Podešavanja > Ažuriranje i sigurnost > Windows Update) i izaberite Provjeri da li postoje ažuriranja. Ako je nadogradnja spremna, dobićete opciju za preuzimanje i instaliranje.

Faktori kao što su “podobnost hardvera, metrike pouzdanosti, starost uređaja i drugi faktori koji utiču na iskustvo nadogradnje”, uticat će na to da računari i uređaji dobiju nadogradnju, rekao je Aaron Woodman, generalni direktor marketinga za Windows, u avgustu 2021. uvođenje softvera.

Windows 11, koji je predstavljen u junu, pruža elegantniji izgled u poređenju sa prethodnim verzijama. Nove funkcije uključuju podršku za Android aplikacije, detaljnije vidžete, ažuriranje rasporeda za stavljanje aplikacija na ekran i preuređenu Microsoft prodavnicu.

ČITAJ JOŠ:  Otac i sin autobus iz 90-ih pretvorili u sićušni, ali ugodni dom

Nove i redizajnirane funkcije – kao što su Narator, Lupa i Prepoznavanje govora u sistemu Windows – treba da povećaju pristupačnost osobama sa invaliditetom.

Očekuje se da će nekoliko proizvođača prenosnih računara i tableta, kao što su Acer, Asus, Dell, Samsung i Lenovo, imati nove uređaje koji odgovaraju sistemu Windows 11 na prodaju pri lansiranju operativnog softvera.

Windows je ima 73% udjela na globalnom tržištu prenosivih računara sa 49,8 miliona jedinica isporučenih u prvom kvartalu 2021. godine, prema istraživačkoj kompaniji Strategy Analitics. Poređenja radi, ChromeOS je imao oko 18%, a MacOS (8,4%.)

ČITAJ JOŠ:  Ovo su neobična imena djece domaćih poznatih ličnosti

“Windows je i dalje sastavni dio načina na koji se više od milijardu ljudi povezuje, uči, igra i radi”, rekao je John Cable, potpredsjednik za upravljanje programima, servisiranje i isporuka operativnog sistema Windows. Post također nudi više informacija o uvođenju operativnog sistema Windows 11 i kako znati kada bi vaš uređaj mogao dobiti ažuriranje.

Dobre vijesti za one koji žele da se drže operativnog sistema Windows 10: Microsoft planira da ga podrži do 14. oktobra 2025.

GODISNJICA
MARKETING