Portal 072info

Izaslanik WHO-a: Evropu bi početkom 2021. mogao pogoditi treći val koronavirusa

Screenshot 2 1650
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 David Nabarro predviđa treći val pandemije koronavirusa u Evropi početkom 2021. godine, ukoliko vlade ponove ranije propuste.

“Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljetnih mjeseci, nakon što je prvi val stavljen pod kontrolu. Sad imamo drugi val. Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu imat ćemo treći val početkom sljedeće godine”, kazao je David Nabarro u intervjuu za švicarske novine Solothurner Zeitung, navodeći da osoba koju poznaje nije dobila mjesto u bolnici nakon zaraze koronavirusom.

Nabarro je izdvojio potez Švicarske koja je dozvolila skijanje s maskama na gondolama, dok su mnoge alpske zemlje, poptu Austrije, zatvorile skijališta. Nabarrop smatra da bi Švicarska mogla doseći “vrlo visok nivo bolesti i smrti”.

“Na virus morate regirati brzo i odlučno, posebno na početku. Ako reagujete polovično onda neće biti dobro. Jednom kad stopa zaraze potone, a to će se desiti, tada može biti slobodni. Ali, trebaju je sada skijališta biti otvorena, pod kojima uslovima?”, rekao je Nabarro za Solothurner Zeitung.

Istakao je da evropske zemlje moraju imati bolju strategiju i ugledati se na azijske zemlje. Pohvalio je odgovor Južne Koreje gdje je broj infekcija relativno nizak.

“Ljudi su potpuno angažirani, ponašaju se onako kako virusu ne odgovara. Drže distancu, nose maske, izoliraju se kad su bolesni, peru ruke i površine. Štitet najugroženije skupine”, istakao je.

Dodao je i to što azijske zemlje nisu prerano ublažile ograničenja.

“Mora se pričekati da brojevi budu mali i da takvi ostanu. Reakcije Evrope nije bila potpuna”, zaključio je Nabarro.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME